Franskmann mistenkt for å ha planlagt flere angrep mot fotball-EM

Se video av pågripelsen her

En franskmann er pågrepet i Ukraina, mistenkt for å ha planlagt 15 angrep mot fotball-EM i Frankrike, opplyser ukrainske myndigheter. Mannen ville også angripe moskeer og synagoger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Franskmannen snakket negativt om sin regjering, om masseinnvandring, spredning av islam og globalisering, og han snakket også om at han hadde planer om å gjennomføre flere terrorangrep, sier Vasilij Gritsak i den ukrainske sikkerhetstjenesten SBU.

– Han hadde planer om å sprenge en moské, en synagoge, skattekontorer, politipatruljer og en rekke andre mål rundt om i Frankrike, fortsetter Gritsak. Franskmannen skal også ha hatt planer om å angripe minst 15 mål tilknyttet fotball-EM, som starter førstkommende fredag.

Les også: USA advarer: Fotball-EM et mulig terrormål

Våpen og sprengstoff

Den 25 år gamle mannen skal ha hatt kontakt med væpnede grupper i Øst-Ukraina og ha kjøpt våpen og sprengstoff.

Ifølge Gritsak var franskmannen i besittelse av 125 kilo TNT, fem kalasjnikover 5.000 kuler, 100 utløsermekanismer og 20 masker da han ble pågrepet i slutten av mai, skriver franske nettaviser.

Han ble pågrepet etter å ha blitt stanset i en rutinekontroll på grensen mellom Ukraina og Polen.

Det er fortsatt uklart om mannen er tilknyttet en terrororganisasjon eller planla angrepene på egen hånd.

Les også: 60.000 politimenn skal hindre EM-terror i Frankrike

Fransk politi utenfor Stade de France fredag kveld, der det ble spilt fotballandskamp mellom Frankrike og Tyskland 13. november 2015. Tre eksplosjoner gikk av i nærheten av Stade de France. Minst fire personer ble drept. Foto: Benoit Tessier / Reuters
Fransk politi utenfor Stade de France fredag kveld, der det ble spilt fotballandskamp mellom Frankrike og Tyskland 13. november 2015. Tre eksplosjoner gikk av i nærheten av Stade de France. Minst fire personer ble drept. Foto: Benoit Tessier / Reuters

Høyreekstremistisk

I tillegg til de mange våpnene hadde mannen også høyreekstremistisk propagandamateriell på seg, og han var iført en svart t-skjorte med et høyreekstremistisk symbol på da han ble pågrepet, opplyser ukrainske sikkerhetskilder.

SBU sier de ble oppmerksomme på mannen da han kom til Ukraina i desember og begynte å etablere kontakt med representanter for de prorussiske separatistene øst i landet.

Les også: Terrormistenkte pågrepet i Frankrike

Ifølge avisen Libération er 25-åringen ukjent for fransk politi, og franske myndigheter har ennå ikke bekreftet opplysningene fra Ukraina. Politiet skal heller ikke ha funnet noe som underbygger ukrainernes informasjon da de ransaket mannens hjem.

En anonym politikilde Reuters har snakket med, sier han er skeptisk til informasjonen ukrainske myndigheter har offentliggjort.

Ville ikke skape uro

For å unngå å skape uro ville politiet vente til etter mesterskapet med å offentliggjøre pågripelsen, men da informasjon begynte å lekke til mediene følte de seg tvunget til å gjøre det før.

Frankrike er i høyeste beredskap få dager før fotballmesterskapet starter. Søndag gikk president François Hollande ut og medga at det foreligger terrortrusler mot landet i forbindelse med fotball-EM.

Også USA har advart om høy terrorfare og bedt alle amerikanske statsborgere om å være aktsomme.

Personvernpolicy