FN anklager partene i Ukraina for tortur

En prorussisk opprørssoldat holder vakt i en gate i Donetsk i Øst-Ukraina. FN anklager både opprørerne og ukrainske myndigheter for tortur.
En prorussisk opprørssoldat holder vakt i en gate i Donetsk i Øst-Ukraina. FN anklager både opprørerne og ukrainske myndigheter for tortur. Foto: Alexander Ermochenko / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

FN anklager både myndighetene i Ukraina og de prorussiske opprørerne øst i landet for å torturere krigsfanger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Begge parter i krigen har gjort seg skyldige i forsvinninger, vilkårlige pågripelser, tortur og overgrep mot fanger, skriver FNs menneskerettsorgan OHCHR i en ny rapport.

Opprørssiden anklages for å undergrave menneskerettighetene til de 2,7 millioner menneskene som bor i Øst-Ukraina. Men mesteparten av kritikken i FN-rapporten rettes mot den ukrainske sikkerhetstjenesten SBU.

Les også: Ukraina og Russland diskuterer fangeutveksling

– Individer som pågripes av ukrainske myndigheter i forbindelse med den væpnede konflikten, har blitt torturert og mishandlet, og de fortsetter å bli utsatt for systematiske overgrep mot rettssikkerheten, skriver OHCHR.

Over 9.300 mennesker har blitt drept siden krigen i Øst-Ukraina brøt ut i april 2014. Ytterligere 21.500 har blitt såret, ifølge FN.