Nyhetsbyrå: Russland løslater ukrainsk pilot

Den ukrainske jagerflypiloten Nadija Savtsjenko fotografert under en rettshøring i Moskva 26. mars i fjor. Foto: Reuters / NTB scanpix
Den ukrainske jagerflypiloten Nadija Savtsjenko fotografert under en rettshøring i Moskva 26. mars i fjor. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Den drapsdømte ukrainske flygeren Nadja Savtsjenko er løslatt og på vei til Kiev. Hun skal byttes mot to russiske soldater som er fengslet i Ukraina, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fangeutvekslingen skal angivelig skje på flyplassen i Rostov. Ukrainas president Petro Porosjenko uttalte i april at han hadde inngått en avtale med Russlands president Vladimir Putin om løslatelse av Savtsjenko.

Den 34 år gamle ukrainske flygeren ble i mars dømt til 22 års fengsel for medvirkning til drap på to russiske journalister i Øst-Ukraina i 2014. Det er en anklage hun selv blankt avviser.

Savtsjenko var på den tiden medlem av en paramilitær gruppe som kjempet mot de prorussiske opprørerne i Øst-Ukraina. Hun har tidligere tjenestegjort som helikopternavigatør i det ukrainske militæret.

Rettssaken mot henne er blitt omtalt som politisk motivert av både europeiske myndigheter og menneskerettighetsgrupper.

Russiske soldater

De to russiske soldatene som skal løslates i bytte mot Savtsjenko, ble tatt til fange øst i Ukraina i fjor. Begge er dømt til 14 års fengsel av en domstol i Kiev for innblanding i terrorvirksomhet. Begge har også innrømmet at de er russiske offiserer, mens russiske myndigheter hevder at de to var frivillige og ikke i aktiv tjeneste.

Russland har fra starten av konflikten i Øst-Ukraina avvist at russiske styrker har deltatt i militæroperasjoner på opprørernes side.

Ifølge nyhetsbyrået AFP har de to forlatt Ukraina. Det er ventet at de vil bli fløyet til Moskva.

Savtsjenko skal ifølge planen flys til Kiev i Porosjenkos fly, opplyser en ikke navngitt ukrainsk tjenestemann til nyhetsbyrået AP. Der er det ventet at hun vil bli tatt imot som en nasjonalhelt av ukrainere som beundrer henne for å ha tilbrakt to år i russisk fangenskap uten å gi etter for russisk press.

Sultestreik

34-åringen har i perioder sultestreiket i fengselet. Da straffeutmålingen ble lest opp, sang hun den ukrainske nasjonalsangen. Tidligere denne måneden viste hun fingeren til dommerne, og advokaten hennes sier hun ikke vil ta seg bryet med å anke.

Selv hevder Savtsjenko at hun ble bortført av prorussiske styrker og tatt med over grensa til Russland før TV-journalistene ble drept. Ukrainas regjering har utnevnt henne til medlem av landets delegasjon til Europarådets parlamentarikerforsamling, i et forsøk på å gi henne diplomatisk immunitet.

Savtsjenko-saken:

* Den ukrainske flygeren Nadja Savtsjenko (34) ble i mars dømt til 22 års fengsel for medvirkning til drap på to russiske journalister i Øst-Ukraina i 2014.

* Savtsjenko hevder selv at hun ble bortført av prorussiske styrker og tatt med over grensa til Russland før drapene tok sted, men nektet å anke dommen fordi hun ikke anerkjenner det russiske rettssystemet.

* Savtsjenko var medlem av en paramilitær gruppe som kjempet mot de prorussiske opprørerne i Øst-Ukraina. Hun har tidligere tjenestegjort som helikopternavigatør i det ukrainske militæret.

* Ukrainas regjering har utnevnt henne til medlem av landets delegasjon til Europarådets parlamentarikerforsamling, i et forsøk på å gi henne diplomatisk immunitet.

* Rettssaken mot Savtsjenko er blitt omtalt som politisk motivert av både europeiske myndigheter og menneskerettighetsgrupper.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus