Meny

Krimtatarer jubler over Jamalas Eurovision-seier

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krimtatarer gleder seg stort over ukrainske Jamalas Eurovision-seier med en låt som tar for seg deportasjonene for over 70 år siden, men som også har stikk mot Russland i dag.

– Denne sangen handler om vår tragedie, og jeg håper folk fikk det med seg, sier den 27 år gamle krimtataren Emine Ziyatdinova, som var blant dem som feiret seieren på en tatarrestaurant i den ukrainske hovedstaden Kiev, til nyhetsbyrået AP.

Selv om teksten ikke direkte knyttes til den russiske annekteringen av Krim fra Ukraina i 2014, er det liten tvil om at den kan tolkes slik – og det er sterke ord:

«Når fremmede kommer, de kommer til huset ditt. De dreper alle, og sier at de ikke er skyldige».

Krimtatarene, minoriteten som sangeren Jamala selv tilhører, motsatte seg russisk overtakelse av halvøya i Svartehavet og risikerer nå forfølgelse.

Les også:  Eurovision-vinneren: – Sannheten rører folk

Russiske politikere raser etter den ukrainske seieren, både fordi den russiske storfavoritten Sergeij Lazarev fikk så lave poengsummer blant fagjuryene rundt i Europa at han ble forvist til en tredjeplass og fordi de ser på låten og seieren som politisk.

Frants Klintsevitsj, medlem av det russiske føderasjonsrådet, tar til orde for å vurdere russisk boikott av finalen neste år i Ukraina, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Det var ikke den ukrainske sangeren Jamala og hennes sang «1944» som vant. Det var politikk som vant over kunst, sa han til lokale medier.

Les også: 

Russisk avis raser etter Ukraina-seier i Eurovision

Ukrainas president gratulerer Eurovision-vinneren

Dansk stemmebommert i Eurovision-finalen

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus