Meny

Ukraina til topps i Eurovision

Eurovision-vinneren: – Sannheten rører folk

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ukrainske Jamala vant Eurovision Song Contest med «1944», en sang om krimtatarens mørke historie. – Hvis man snakker om sannheten, vil det røre folk, sier hun.

Jamala:

  • Navn: Susana Dzjamaladinova, artistnavn Jamala
  • Født: 27. august 1983 i Osj, i Kirgisistan. Faren er krimtatar, moren armener.
  • Sopran. Vurderte å prøve seg som operasanger i Italia. Fremfører egen musikk med innslag av jazz, soul, world music, klassisk og gospel.
  • Slo igjennom etter sin opptreden under «New Wave – 2009» International Contest of Young Pop Singers i Jurmala.
  • I 2011 fremførte hun «Smile» i den nasjonale Grand Prix-finalen i Ukraina, men vant ikke.
  • Hun representerte Ukraina og vant finalen i Eurovision Song Contest 2016 med sangen «1944» i Stockholm 14. mai 2016.

(Kilder: Eurovision 2016, Wikipedia)

Australia ledet klart etter opplesningen av fagjuryenes stemmer, men ble slått på målstreken av Ukraina.

Ukraina endte på 534 poeng, mens Australia fikk 511. Storfavoritt Russland fikk aller flest telefonstemmer, men det var ikke nok til å gå helt til topps. Landet ble nummer tre, med 491 poeng. Nytt av året var at fagjuryenes avgjørelser og telefonstemmene ble lest opp hver for seg, noe som skapte spenning helt til det siste.

Det er andre gang Ukraina vinner, etter at Ruslana tok seieren i 2004 med «Wild Dances».

– Jeg vil gjerne ha fred og kjærlighet til alle. Tusen takk! sa 32 år gamle Jamala etter seieren.

Les også: Nakenbilder lekket like før finalen

Russisk harme

Ukraina var spillselskapenes nummer tre før konkurransen. Jamalas låt «1944» handler om deportasjonen av anslagsvis 240.000 krimtatarer under Stalins Sovjetunionen, men den har også åpenbare koblingsmuligheter til vår tids russiske annektering av Krim.

Låtvalget har vakt harme hos russiske politikere. Til nyhetsbyrået RIA Novosti uttalte nestleder Vadim Dengin i den russiske Dumaens informasjons- og kommunikasjonskomité at avgjørelsen var «merkelig» og brøt med Eurovision-forbudet mot politiske sanger.

– Jeg er sikker på at det ble gjort for å ydmyke Russland. Vi håper at Eurovision-ledelsen vil nekte å tillate et slikt bidrag i konkurransen, sa han.

Men det skjedde ikke. I en melding i begynnelsen av mars kunngjorde Eurovision at styringsgruppa hadde godkjent Ukrainas innslag.

Les også: Ukrainas president gratulerer Eurovision-vinneren

Krimtatar

Artisten Jamala er krimtatar selv. Bestemoren ble deportert, og et av barna døde underveis.

– Jeg trengte denne sangen for å befri minnet om min bestemor og om jenta som ikke har noen grav, uttalte hun til nyhetsbyrået AFP.

Jamala legger ikke skjul på at budskapet også kan omfatte Russlands annektering av Krim – og forteller at hun ble med i sangkonkurransen denne gangen for at folk skal få høre om hjelpeløsheten hun opplever etter den russiske annekteringen.

Ukraina president Petro Porosjenko var raskt ute med gratulasjoner.

– Ja! skrev presidenten på Twitter.

– En fantastisk fremføring og seier. Hele Ukraina takker fra deg hjertet, fortsatte han.

Sverige nådde ikke opp

På en femteplass i lørdagens finalen i Globen finner vi Bulgaria, som stilte med Poli Genova og hennes «If Love Was A Crime».

Arrangørlandet Sverige – som var Nordens eneste i finalen – endte på femteplass. Kanskje noe overraskende fikk ikke Frans og hans «If If Were Sorry» ett eneste poeng fra den norske fagjuryen. Aller sist av de 26 landene i finalen kom Tyskland, med elleve poeng.

Ukrainske Jamala og hennes låt «1944» vant finalen i Eurovision Song Contest 2016. Foto: TT / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus