Meny

30 år siden Tsjernobyl:

Kan atomkatastrofen ramme på ny?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag er det 30-årsdag for katastrofen ved atomkraftverket i Tsjernobyl. Særlig i vestlige land er mange atomanlegg i dag i ferd med å bli utrangerte.

Siden Tsjernobyl-ulykken er det innført en rekke tiltak for å bedre atomsikkerheten verden rundt. Men som Fukushima-hendelsene i 2011 viste, finnes det fortsatt store utfordringer.

Uansett hvor mange tekniske forbedringer og regelendringer som gjøres forblir det en viss risiko for menneskelig svikt, faktoren både Tsjernobyl og Fukushima hadde felles.

Tsjernobyl-ulykken

Verdens hittil verste atomulykke skjedde natt til 26. april 1986 i Tsjernobyl, Ukraina (daværende Sovjetunionen).

Under arbeid med eksperimenter ble ikke vanlige sikkerhetsrutinene fulgt, og reaktor 4 kom ut av kontroll.

I løpet av ti sekunder steg den termiske effekten fra nær null til omkring 30.000 MW, ti ganger det reaktoren var bygd for å yte. Kjølingen var samtidig nedsatt, kjølevannet fordampet, og brenselet ble pulverisert i varmen. Temperaturen steg til ca. 1800 °C. Det oppstod en dampeksplosjon i reaktoren og reaktorbygningen, siden en eksplosjonsartet brann.

Radioaktive stoffer fra reaktoren ble slynget ut, noe som førte til mye radioaktivt nedfall. Slukningsarbeidet var krevende. Seks dager etter eksplosjonen skjedde en ny, mindre, eksplosjon og ny økning i det radioaktive utslippet.

(Kilde: SNL.no)

Ifølge forskergruppen Union of Concerned Scientists, var det ti episoder ved amerikanske reaktorer i 2015 som kunne gått alvorlig galt, hovedsakelig på grunn av menneskelig svikt.

For atomeksperten Shawn-Patrick Stensil ved Greenpeace er den største risikoen at mange av reaktorene er flere tiår gamle. Særlig i Vesten skriver anleggene seg gjerne fra 1960- og 70-tallet.

– Mange av verdens atomanlegg er i ferd med å bli utrangerte, sier Stensil til AFP.

Det er også fremdeles bekymringer om russiske atomanlegg. 11 RMBK-reaktorer er fremdeles i drift, om enn med nye sikringstiltak, og Russland er en stor eksportør av reaktorer til utviklingsland.

Les også: Sellafield-ulykke vil være syv ganger verre enn Tsjernobyl for Norge

Dårlig reaktor

En vesentlig faktor bak Tsjernobyl-ulykken var den uvanlige og dårlige utformingen av reaktoren, av typen RMBK. Den var særlig sårbar for kraftige svingninger i strømnivået.

I tillegg, og ulikt kraftverk utenfor Sovjet, var det ingen beskyttende struktur som skjermet reaktoren og hindret radioaktiviteten i å spre seg da ulykken først var et faktum.

Menneskelig svikt spilte også en rolle. Ifølge World Nuclear Association (en lobbygruppe som fremmer bruken av atomkraft), skyldtes ulykken også «brudd med rutinebestemmelser og fravær av sikkerhetskultur».

Luftfoto fra 1986 viser reaktor fire ved atomanlegget i Tsjernobyl, og skadene etter eksplosjonen og brannen 26. april 1986. Foto: Volodymyr Repik (AP Photo)

Etterspillet av ulykken ble også dårlig håndtert. Myndighetene var trege med å evakuere lokalbefolkningen, og myndighetene i Moskva sendte 600.000 brannmannskaper med lite eller mangelfullt beskyttelsesutstyr for å slukke en brann som raste i ti dager.

Den første alarmen kom 28. april 1986, ikke fra Russland men fra Sverige, som hadde oppdaget en uforklart økning i strålingsnivåene. Sovjets leder Mikhail Gorbatsjov, innrømmet ikke at ulykken hadde funnet sted før 14. mai.

Les også: Bellona frykter radioaktive utslipp i nord

Reaksjonen

Da ulykken endelig ble kjent vakte den og den sovjetiske håndteringen stor harme verden rundt. Den førte også til et internasjonalt krav, til og med på tvers av splittelsene under den kalde krigen, om å bedre atomsikkerheten og gjenopprette befolkningens tillitt.

Et av de viktigste tiltakene var opprettelsen av World Association of Nuclear Operators (WANO) i 1989. Organisasjonen består av selskap som driver atomkraftverk, og gjennomfører blant annet sikkerhetskontroller ved 430 reaktorer verden rundt.

Arbeidere på byggeplassen for den nye beskyttelsesstrukturen som blir bygget over den ødelagte fjerde blokka ved atomkraftverket i Tsjernobyl. Foto tatt 16. april 2016. Foto: Genya Savilov (AFP Photo)

– Atomindustrien har utvilsomt lært leksen om at vi står sterkere sammen, sier WANOs leder Peter Prozetskij til AFP.

Sovjetunionens fall og slutten på isolasjonen av disse landene under den kalde krigen har også fjernet tidligere hinder for internasjonalt samarbeid.

Les også: Nå er Aralsjøen snart borte

Tidligere kommunistiske land i Øst-Europa, mange av dem nå EU-medlemmer, har også fått hjelp til å tilpasse atomkraftverk bygget med sovjetisk teknologi. Av de 17 RMBK-reaktorene som var i drift i 1986 har seks blitt permanent stengt.

I tillegg ble rollen til FNs atomenergibyrå (IAEA) styrket. Den utformet sikkerhetsprosedyrer og krever nå at selv mindre hendelser fra alle 168 medlemsland skal meldes inn.

En rekke internasjonale avtaler ble undertegnet, den viktigste var IAEA-konvensjonen om atomsikkerhet. Andre dekket atomavfall og systemer for tidlig varsling av ulykker.

Les også: Fukushima etter katastrofen

Hva med Fukushima?

Men antakelser om at alle tilstrekkelige forholdsregler nå var tatt ble igjen utfordret etter at tsunamien slo ut kraftforsyningen og kjølesystemene ved tre reaktorer ved atomanlegget Fukushima Daiichi i Japan, 11. mars 2011.

Pressefolk med beskyttelsesdrakter etter en orientering fra Tokyo Electric Power Co. (TEPCO)-ansatte (i blått), foran langringstanker for radioaktivt vann ved TEPCOs tsunami-rammede atomkraftverk Fukushima Daiichi i byen Okuma. Foto fra 10. februar 2016. Foto: Toru Hanai (Reuters)

Det hersket på dette tidspunktet en forestilling i Japan om at anlegget var sikkert. Og til og med at det ikke var en god idé å gjennomføre oppgraderinger eller endringer ved anlegget, fordi dette kunne avdekke enkelte svakheter for offentligheten, sier sjefen for atomsikkerhet ved IAEA, Juan Carlos Lentijo, til AFP.

Les også: Radioaktive sauer førte til høye erstatningsutbetalinger

– Dette var et stort feilgrep.

Den verste atomulykken siden Tsjernobyl førte også til store protester, fornyet internasjonalt samarbeid og avtaler, og en større rolle for WANO og IAEA.

Lederne ved verket sa nok en gang at de hadde gjennomført tekniske forbedringer, blant annet ved å skjerme atombrenselet bedre og innføre mer pålitelige «passive» sikkerhetssystemer i nyere reaktorer.

Les også: Sauene er mer radioaktive enn noen gang


Lagringssekker med jord, nedhugde trær og annet radioaktivt avfall fra deler av byen Naraha i Fukushima nordøst i Japan. Arkivfoto fra september 2015. Foto: Koji Sasahara (AP Photo)
Et skilt varsler om fare for radioaktiv stråling nær den 30 kilometer brede utelukkelsessonen omkring atomanlegget i Tsjernobyl. Foto: Tatyana Zenkovich (EPA)
Landsbyen Solnetsjnij (solrike) i den forlatte sonen omkring Tsjernobyl. Befolkningen her ble evakuert etter atomkatastrofen i 1986. Foto: Victor Drachev (EPA)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:38 Flere fjelloverganger stengt på grunn av uvær03:36 Forsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket03:35 Kina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29 62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16 Minst 26 døde i bussbrann i Kina02:11 59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37 New Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17 Trumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05 Universitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:38 Blodapparat trekkes fra markedet00:07 Mueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47 Mann siktet for drapsforsøk på politimann23:08 U21-landslaget slapp inn åtte mål22:56 England banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07 Mueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40 USA med rekordunderskudd i februar21:18 Overgrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48 Trump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27 Mann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24 To uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23 Menn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03 Johannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16 Forskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03 Trump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45 E6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08 Arnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00 Trump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30 Prest knivstukket i kirke i Canada17:28 Johannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09 Terrorofre hedret i Oslos største moské17:03 Tysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57 Fysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49 Trumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35 Utrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35 Hydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30 Bonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13 Tusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11 Kunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52 PR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51 En person tatt av skred i Lyngen15:40 Økt snøskredfare i store deler av landet15:34 Svært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22 NRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19 Klimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18 Sky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16 Rapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24 Sundby ber Klæbo leke seg14:07 Pågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04 Spiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52 Russer fratatt kappgang-gull fra 201313:41 Lærer sa opp jobben i streikeprotest13:40 Ikke mer skiflyging for Lindvik13:24 Skipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20 Vil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19 Bråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53 Lover oppløsning av tvangsfylker12:45 DNB og Danske Bank setter opp renta12:43 Frithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39 Flere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39 Minst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38 Spania – Norge på billigsalg12:21 Her streikar elevane i dag og dette er krava12:20 Stormsenter treffer Norge med full kraft11:54 Norsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41 Norsk 14-åring rekruttert av IS11:27 Pappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25 Sander Sagosen fra PSG til Kiel10:59 Snøskred over fylkesvei i Troms10:50 Frykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35 Jegerne blir digitale10:34 Nord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34 13-åring varslet om busskapring i Italia10:29 – SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20 Russland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11 – Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47 Henriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43 Elvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30 Lover troskap til EØS i Brussel09:15 Generalforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14 Hongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14 Politiet etterforsker flere muligheter08:40 Kristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50 Harald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49 Dødstallet stiger etter syklonen Idai07:49 To amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42 Rekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37 Fortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31 Mener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17 Norske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16 Moxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05 Hele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50 Dette skjer i dag05:44 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41 Fredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36 Måling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30 Dette skjedde i natt05:30 Mannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20 Frp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05 – Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta
Siste nytt
03:38NorgeFlere fjelloverganger stengt på grunn av uvær03:36NorgeForsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket03:35VerdenKina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29Verden62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16VerdenMinst 26 døde i bussbrann i Kina02:11Verden59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37VerdenNew Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17VerdenTrumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05NorgeUniversitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:38NorgeBlodapparat trekkes fra markedet00:07VerdenMueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47NorgeMann siktet for drapsforsøk på politimann23:08SportU21-landslaget slapp inn åtte mål22:56SportEngland banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07PolitikkMueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40PengerUSA med rekordunderskudd i februar21:18VerdenOvergrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48PolitikkTrump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27NorgeMann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24NorgeTo uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23VerdenMenn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03SportJohannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16VerdenForskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13NorgeNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03VerdenTrump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45NorgeE6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08PolitikkArnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00PolitikkTrump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30VerdenPrest knivstukket i kirke i Canada17:28NorgeJohannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09NorgeTerrorofre hedret i Oslos største moské17:03NorgeTysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57VerdenFysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49PolitikkTrumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35VerdenUtrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35NorgeHydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30NorgeBonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13PolitikkTusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11NorgeKunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52KulturPR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51NorgeEn person tatt av skred i Lyngen15:40NorgeØkt snøskredfare i store deler av landet15:34NorgeSvært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22KulturNRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19NorgeKlimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18PolitikkSky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16PengerRapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24SportSundby ber Klæbo leke seg14:07NorgePågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04VerdenSpiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52SportRusser fratatt kappgang-gull fra 201313:41NorgeLærer sa opp jobben i streikeprotest13:40SportIkke mer skiflyging for Lindvik13:24SportSkipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20NorgeVil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19NorgeBråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53PolitikkLover oppløsning av tvangsfylker12:45PengerDNB og Danske Bank setter opp renta12:43KulturFrithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39VerdenFlere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39VerdenMinst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38SportSpania – Norge på billigsalg12:21PolitikkHer streikar elevane i dag og dette er krava12:20NorgeStormsenter treffer Norge med full kraft11:54NorgeNorsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41NorgeNorsk 14-åring rekruttert av IS11:27SportPappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25SportSander Sagosen fra PSG til Kiel10:59NorgeSnøskred over fylkesvei i Troms10:50MotorFrykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35NorgeJegerne blir digitale10:34VerdenNord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34Verden13-åring varslet om busskapring i Italia10:29Politikk– SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20VerdenRussland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11Politikk– Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47SportHenriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43NorgeElvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30PolitikkLover troskap til EØS i Brussel09:15NorgeGeneralforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14VerdenHongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14NorgePolitiet etterforsker flere muligheter08:40SportKristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50PengerHarald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49VerdenDødstallet stiger etter syklonen Idai07:49VerdenTo amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42PolitikkRekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37VerdenFortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31PolitikkMener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17NorgeNorske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16PolitikkMoxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05VerdenHele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50NorgeDette skjer i dag05:44NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41VerdenFredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36NorgeMåling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeMannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20NorgeFrp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05Verden– Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus