Meny

– Ukrainas statsminister går av

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk sier han trekker seg. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk går av, melder avisa Ukrainska Pravda.

– Jeg har tatt den beslutning å gå av som Ukrainas statsminister, sa Jatsenjuk i en TV-sendt tale søndag. Han begrunner det med at den politiske krisen som har preget Ukraina de siste månedene, hindrer reell forandring.

I en melding på Twitter skriver Jatsenjuk dessuten at en ny regjering må innsettes så fort som mulig.

– Vi kan ikke tillate destabilisering av den lovgivende makten midt i en krig, skriver han, med henvisning til den væpnede konflikten med prorussiske opprørere i Øst-Ukraina.

Les også: Ukrainas politiske krise stadig dypere

Groysman overtar

Jatsenjuk skal formelt legge fram sin avskjedssøknad i nasjonalforsamlingen førstkommende tirsdag.

Det er ventet at Volodimir Groysman, som nå er leder i nasjonalforsamlingen, blir nominert som ny statsminister.

Kunngjøringen kommer mindre enn to måneder etter at Jatsenjuk overlevde et mistillitsvotum i nasjonalforsamlingen. Mistillitsforslaget ble fremmet etter at president Petro Porosjenko hadde bedt Jatsenjuk om å trekke seg.

Krisen i Øst-Ukraina

Jatsenjuk ble statsminister i februar 2014, bare uker før krisen i Øst-Ukraina brøt ut og Russland annekterte Krim-halvøya.

Den politiske situasjonen i Ukraina har vært kaotisk i flere måneder. Det har blant annet forsinket reformer som støttes av Vesten og ført til stans i utbetaling av flere milliarder dollar i bistand fra Det internasjonale pengefondet (IMF).

I slutten av mars ble ledelsen i Jatsenjuks parti Folkets front enige med Fedrelandspartiet om å danne en ny koalisjonsregjering. Fedrelandspartiet er partiet til president Petro Porosjenko.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus