Porosjenko ber Ukrainas statsminister gå av

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk risikerer regjeringskrise på grunn av manglende framgang i reformarbeidet og i kampen mot korrupsjon.
Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk risikerer regjeringskrise på grunn av manglende framgang i reformarbeidet og i kampen mot korrupsjon. Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters

Ukrainas president Petro Porosjenko ber statsminister Arsenij Jatsenjuk om å gå av og sier landet ikke har tid til å holde noe nytt valg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– For å kunne gjenopprette tillit til regjeringen har presidenten bedt riksadvokaten og statsministeren om å gå av, sier Porosjenkos talsmann Svjatoslav Tsegolko tirsdag ettermiddag ifølge nyhetsbyrået AFP.

Mandag gikk landets assisterende riksadvokat, Vitalij Kasko, av. Han hevder at han er blitt hindret i etterforskningen av korrupsjon, ifølge Bloomberg.

Uttalelsen fra Porosjenko kommer i forkant av en varslet mistillitsavstemning mot regjeringen i nasjonalforsamlingen. Statsminister Arsenij Jatsenjuk skulle tirsdag møte i nasjonalforsamlingen for å redegjøre for regjeringens reformarbeid.

Mistillit

Partiet til president Petro Porosjenko varslet samme formiddag at det vil stemme for mistillitsforslaget. Det er uklart om presidenten ber hele regjeringen om å gå av, og han sier at en ny regjering må være basert på dagens koalisjon.

For å unngå nyvalg ble det spekulert på om Jatsenjuk ville bytte ut enkelte ministre. Porosjenko sier ifølge Reuters at regjeringen har mistet den styrende koalisjonens tillit, men at landet ikke har tid til å holde nyvalg.

Bakgrunn: Regjeringskrise truer Ukraina

Pengetrøbbel

Det internasjonale pengefondet (IMF) truet i forrige uke med å holde tilbake neste utbetaling av et kriselån som i alt lyder på nesten 150 milliarder kroner. Årsaken er at landet ikke har gjennomført reformer som IMF har satt som en betingelse for lånet. I tillegg er det gjort for lite for å få bukt med den utbredte korrupsjonen.

I begynnelsen av februar gikk økonomiminister Aivaras Abromavicius av i protest mot det han mener er regjeringens manglende vilje til å slå ned på korrupsjonen. Han anklaget nære medarbeidere av president Petro Porosjenko for å forsøke å få kontroll over pengestrømmen.

Les også:

Ukraina i korrupsjonskrise - Norge vil fortsette utbetalingene

Pengefondet IMF truer med å bryte med Ukraina på grunn av korrupsjon

Personvernpolicy