MH17-rapport: – Flyet gikk i oppløsning i luften

Se den nederlandske havarikommisjonens animasjonsfilm som rekonstruerer flyulykken og bevismaterialet bak deres etterforskning.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Malaysia Airlines-flyet som ble skutt ned over Øst-Ukraina i juli i fjor, ble truffet av en russiskbygd BUK-rakett, konkluderer den nederlandske flyhavarikommisjonen i en rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De viktigste funnene i MH17-rapporten:

  • Den nederlandske flyhavarikommisjonens granskingsrapport slår fast at Malaysia Airlines' flygning MH17 ble skutt ned 17. juli 2014 over Øst-Ukraina. Alle 298 om bord mistet livet.
  • Boeing 777-flyet ble skutt ned med en russiskbygd BUK-rakett. Rapporten utelukker alternative årsaker til styrten.
  • Raketten ble avfyrt fra et 320 kvadratkilometer stort område kontrollert av prorussiske opprørere i Øst-Ukraina. Rapporten utpeker ingen gjerningspersoner.
  • Funnene er blant annet basert på analyser av rakettens fargepartikler, lyder fra taleregistratoren i cockpit og en rekonstruksjon av vraket, basert på flere tusen vrakfragmenter samlet inn fra et over 50 kvadratkilometer stort opprørskontrollert område ved landsbyen Grabove.
  • Raketten traff venstre side av cockpiten. Etter at cockpiten ble skutt av i 10.000 meters høyde, delte resten av flyet seg opp i mange deler i luften. Flere hundre rakettsplinter føk gjennom den fremre delen av flyet.
  • Alle de tre besetningsmedlemmene i cockpit døde momentant da raketten eksploderte. De øvrige 295 om bord døde sannsynligvis svært raskt, eller de ble bevisstløse.
  • Rapporten kritiserer ukrainske myndigheter for ikke å ha sperret luftrommet på grunn av kampene. Det stilles også spørsmål ved at flyselskaper fortsatte å fly over Øst-Ukraina etter at krigen brøt ut.


(Kilder: DPA, Reuters)

Raketten traff ifølge rapporten på venstre side av cockpiten i passasjerflyet, som var på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpurt med 298 mennesker om bord.

Flyet delte seg i luften etter at raketten traff og passasjerene var bevisstløse før vrakrestene traff bakken, konkluderer rapporten.

Stemmer overens

De nederlandske granskerne har brukt flere måneder på å rekonstruere hendelsen og mener å ha dannet seg et godt bilde.

– Dette stridshodet stemmer overens med dem som er installert i BUKs bakke-til-luft-raketter, sa kommisjonens leder Tjibbe Joustra på en pressekonferanse i Haag tirsdag.

Han bekrefter av raketten ble skutt ut fra et område der pro-russiske opprørere hadde kontrollen.

Ifølge flyhavarikommisjonens rapport ble de tre besetningsmedlemmene i cockpit drept momentant da raketten eksploderte. Deretter falt flyet fra hverandre i lufta og vrakrestene ble spredt over et 50 kvadratkilometer stort opprørskontrollert område ved landsbyen Grabove.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Reaksjon: Russland hevder MH17-rapport er partisk

– Viktig milepæl

USA betegner den nederlandske rapporten som «en viktig milepæl».

– USA vil helt og fullt støtte alle tiltak for å stille de skyldige til ansvar. Vår vurdering er uendret – MH17 ble skutt ned av en bakke-til-luft rakett som ble avfyrt fra et separatist-kontrollert område i det østelige Ukraina, sier en talsmann for USAs Nasjonale sikkerhetsråd, Ned Price.

Les også: Dramatisk video viser minuttene etter MH17-flystyrten

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Burde stengt luftrom

Ukrainske myndigheter får i rapporten kritikk for ikke å ha gjort mer for å sikre sitt eget luftrom.

– Vi har konkludert med at det var tilstrekkelig grunn til at ukrainske myndigheter burde ha stengt luftrommet over den østlige delen av landet som en forholdsregel, sier Joustra.

– De nederste delene av luftrommet var stengt, men MH17 befant seg over den høyden da det ble skutt ned, føyer han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ett år siden MH17 ble skutt ned - fortsatt et mysterium

Forsto ikke faren

På pressekonferansen stilte kommisjonen spørsmål ved at flyselskapene fortsatte å fly over området i Ukraina til tross for krigen. Grunnen var at de ikke trodde det var noen risiko for sivile passasjerfly, ifølge kommisjonen.

Det var tre andre fly i det aktuelle luftrommet på samme tidspunkt.

Det er Nederland som har ledet granskingsarbeidet, assistert av Belgia, Australia og Ukraina. Kommisjonen har ikke tatt stilling til skyldspørsmålet.

Les også: MH17-etterforskere kan ha funnet russiske rakettdeler

Etterlengtet avklaring

De pårørende satt i taushet da de ble orientert om funnene på et eget møte en time før rapporten ble offentliggjort. Flere uttrykte lettelse over å få beskjed om at deres kjære etter alt å dømme ikke rakk å registrere hva som skjedde før de døde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det viktigste familiene fikk vite, var at flyet ble truffet av en BUK-rakett, produsert i Russland, at Ukraina burde ha stengt luftrommet, og at passasjerene overhodet ikke kjente noe eller visste noe, sier Rob Fredriksz, som mistet sønnen sin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På den påfølgende pressekonferansen kunne kommisjonen også avkrefte en rekke rykter som har gått om hendelsen. Flyet ble verken truffet av en meteor eller rammet av en bombe. Det hadde heller ikke tekniske problemer.

Les også: MH17-pårørende saksøker russer

– Gammel rakett

Toppsjefen i det russiske selskapet som produserer BUK-raketten, Almaz-Antej, avviste tidligere på dagen konklusjonene i rapporten. Jan Novikov anklaget også havarikommisjonen for ikke å ha tatt hensyn til tester som selskapet selv har utført og som det mener tyder på at flyet ble truffet av en eldre rakett som det russiske militæret ikke lenger bruker.

Selskapets tester skal også ha vist at raketten ikke ble avfyrt fra den opprørskontrollerte landsbyen Snisjne.

Les mer:

Putin vil ikke ha MH17-domstol

Putin anklager Ukraina for å hindre MH17-granskning