Høysesong for viltpåkjørslerHer er faresignalene og rådene i vintermørket

Nå er det høysesong for viltpåkjørsler. – La GPS og mobiltelefon være i mens du kjører bil, oppfordrer NAF.
Nå er det høysesong for viltpåkjørsler. – La GPS og mobiltelefon være i mens du kjører bil, oppfordrer NAF. Foto: Tore Sannum / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ta forholdsregler i høstmørket for å unngå livsfarlige viltpåkjørsler. Her er NAF sine tips. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dersom sammenstøt synes uunngåelig – sikt bak på dyret og brems ned så mye du kan. Er du heldig så bommer du på dyret. Bakparten er også den mykeste delen på dyret, råder kommunikasjonsrådgiver i NAF Jan Ivar Engebretsen til ABC Nyheter.

Oktober markerer starten på høysesongen for viltpåkjøringer. Tall fra Hjorteviltportalen viser at månedene fra oktober til februar har omtrent dobbelt så mange påkjørsler av elg, hjort og rådyr sammenliknet med de andre månedene i året.

– Husk at selv om man holder fartsgrensen, så er det ikke gitt at man kjører aktsomt, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Sesongtrekk, jakt og mørket gjør at dyrene er mer i bevegelse på denne tiden av året - noe som fører til livsfarlige sammenstøt.

Les også: Her er det flest elgpåkjørsler i Norge

Været påvirket

Med vintermånedene kommer vanskeligere kjøreforhold, med tidligere mørke, nedbør og tåke for deg som bilist. Men været påvirket også dyrene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Jan Ivar Engebretsen i NAF oppfordrer: – Ikke vær en enøyd banditt. Foto: NAF Pressefoto
Jan Ivar Engebretsen i NAF oppfordrer: – Ikke vær en enøyd banditt. Foto: NAF Pressefoto

– Vilt er påvirket av været, og pleier å trekke ned mot veiene når snøen faller. På steder der det er tett vegetasjon langs veien er det spesielt viktig å være observant, og på saltet vei.

Kommunikasjonsrådgiveren oppfordrer til å være spesielt varsom i skumringstimene morgen og ettermiddag, og mer på natten enn på dagen og spesielt ved fullmåne da dyrene er på sitt mest aktive.

Les også: Hver dag møter togførere i Norge elg langs togskinnene

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis uhellet er ute

Om uhellet først er ute sier Engebretsen det er viktig å kontakte politiet uavhengig av om dyret virket skadet eller ei.

–De vil igjen ta kontakt med den lokale viltnemda som har ansvaret for søk og avlivning av skadde dyr.

For din egen del er det også viktig å melde i fra til politiet eller viltnemda slik at du får igjen penger på forsikringen.

– Forsikringen krever en slik bekreftelse for at du ikke skal tape bonus ved blant annet viltpåkjørsel, sier Engebretsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Statskog tester gratis elgjakt

– Varsle andre biler

– Når du ser et fareskilt som viser fare for vilt, er det like viktig å se på underskiltet. Der står det hvor lang strekning du skal være ekstra påpasselig. Viltet går ikke over akkurat der hvor fareskiltet står, sier Engebretsen.

Kommuniksjonsrådgiveren sier det er viktig å la GPS og mobiltelefon hvile.

– Ha full oppmerksomhet, og sveip med blikket slik at du får med deg eventuelle bevegelser i veikanten og refleksjon fra dyreøyne.

Engebretsen forteller at hjortevilt ofte går i små familieflokker på vinteren, og at det derfor er viktig å bremse ned og være ekstra oppmerksom hvis du først ser ett dyr.

Forsøk å varsle andre biler dersom du observerer dyr i eller langs veien, og sørg for å ha riktig justert lys på bilen og ikke vær en enøyd banditt.

Se video: Jan-Erik reddet elg i dramatisk redningsaksjon