Venter på fruktene av Obamas diplomati

Fredsprisvinner Barack Obama. Foto: Scanpix
Fredsprisvinner Barack Obama. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pBarack Obama får fredsprisen for sin «ekstraordinære innsats for å styrke internasjonalt diplomati», men fruktene av den diplomatiske innsatsen lar fortsatt vente på seg.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Obama har som president skapt et nytt klima i internasjonal politikk,» skriver Nobelkomiteen i sin begrunnelse for tildelingen av fredsprisen.

Den amerikanske presidenten har forsøkt å møte den muslimske verden med en framstrakt hånd, han har styrket forbindelsene til Europa og Russland, og han har fremmet en visjon om en verden uten atomvåpen.

Likevel har problemene stått i kø for Obama. Verken i Afghanistan, Iran, Midtøsten eller Nord-Korea har han opplevd nevneverdig framgang.

Afghanistan

Med Afghanistan arvet Obama en åtte år gammel krig fra forgjengeren George W. Bush. Allerede i mars erklærte Obama at han ville utarbeide en ny strategi for krigføringen, og han sendte 21.000 nye soldater til landet.

Likevel steg volden og dødstallene til nye høyder i tida som fulgte. USAs øverste militære leder i Afghanistan, general Stanley McChrystal, gjorde det i sommer klart at situasjonen raskt ble verre, og han ba om enda flere soldater.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter lang tids nøling erklærte Obama sist uke at han ville sende 30.000 nye soldater til krigssonen. Samtidig la han om til en mer avgrenset strategi hvor målet er å bekjempe al-Qaida og gi opplæring til afghanske soldater.

På sikt er målet gradvis å overføre ansvaret for sikkerheten i landet til afghanerne selv, slik at de internasjonale styrkene kan trekke seg ut.

Midtøsten

Obama løftet konflikten mellom Israel og palestinerne til toppen av sin dagsorden da han tiltrådte som president, noe som skapte forhåpninger om en ny giv i fredsprosessen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til å begynne med gikk Obama hardt ut mot Israel med krav om full byggestans i de israelske bosetningene på okkupert territorium. Men Israels statsminister Benjamin Netanyahu vendte det døve øret til, og nå har Obama dempet sine krav og bedt palestinerne om å gjenoppta fredssamtalene til tross for at byggeaktiviteten i de ulovlige bosetningene ikke har stanset.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Palestinernes president Mahmoud Abbas virker på sin side desillusjonert og har sagt at han ikke vil stille til gjenvalg.

Iran

Overfor Iran har Obama valgt en mer forsonlig tilnærming enn Bush. I stedet for isolasjon og sanksjoner har han gått inn for dialog og forhandlinger for å finne en løsning på konflikten om Irans atomprogram.

Iran fortsetter på sin side å hale ut tida, og tidsfristen for å ta stilling til et avtaleforslag fra FN nærmer seg nå med stormskritt. FNs avtaleforslag legger opp til at Iran skal få uran anriket til atombrensel i Russland og Frankrike.

Blir avtalen forkastet, kan det på nytt bli snakk om sanksjoner. Men det er uklart om Russland og Kina, som begge har vetorett i FNs sikkerhetsråd, er villige til å innføre nye sanksjoner mot Iran.

Ikke-spredning

Obama har erklært at hans langsiktige mål er en verden uten atomvåpen, men hittil har arbeidet for atomnedrustning gått trått.

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA og Russland har de siste månedene forhandlet om en fornyelse av START-avtalen fra 1991, men nå har den gamle avtalen utløpt uten at noen ny avtale er kommet på plass.

Ifølge russerne vil en ny avtale trolig være på plass innen nyttår. Dette vil i tilfelle være å regne som en stor seier for Obama.

De internasjonale samtalene om Nord-Koreas atomvåpenprogram er derimot lagt på is. USA varsler at det er enighet om å starte dem opp igjen, men det gjenstår å se når og hvordan dette vil skje.

Obamas mest håndfaste utenrikspolitiske seier hittil ser dermed ut til å være Irak, der volden har gått kraftig ned og USAs tilbaketrekking ser ut til å være i rute.