Ny rapport: Sliter med rekrutteringenMidtøsten-ekspert om IS: – En dramatisk tilbakegang

Irakiske styrker kjemper mot IS på flere fronter i Irak. Foto: AFP
Irakiske styrker kjemper mot IS på flere fronter i Irak. Foto: AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den såkalte islamske stat har tapt store områder i Irak og Syria det siste året. Midtøsten-ekspert Nils A. Butenschøn tror at gruppen vil flytte virksomheten til andre områder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs generalsekretær har utarbeidet en rapport om IS’ trussel mot verden.

ABC Nyheter har fått tilgang til rapporten, og den sier blant annet at IS sliter med rekrutteringen. Samt at krigere i økende grad forlater slagmarken.

– Nasjonalt og internasjonalt har det blitt gjort tiltak som gjør det vanskelig å reise til områdene. Dermed ser vi at rekrutteringen er nedadgående, sier seniorrådgiver i PST, Siv Alsén, til ABC Nyheter.

Fredag kom det meldinger om at irakiske styrker har igangsatt en offensiv for å gjenerobre kontroll over byen Hawija, en av de siste IS-skansene i Irak, ifølge en general i hæren.

– En stor militæraksjon er startet for å frigjøre Hawija og områdene rundt byen, sier generalløytnant Abdel Amir Yarallah.

For tre år siden tok IS kontroll over Iraks nest største by, Mosul. I sommer ble byen gjenerobret av irakiske styrker etter ni måneder med kamper. For en måned siden ble byen Tal Far også gjenerobret. Her ble IS nedkjempet etter ti dager.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Nils A. Butenschøn er ikke overrasket over IS sin tilbakegang. Foto: UiO.no
Nils A. Butenschøn er ikke overrasket over IS sin tilbakegang. Foto: UiO.no

IS’ store fall overrasker ikke Midtøsten-ekspert Nils A. Butenschøn.

– Det er en bevegelse som er avhengig av dynamikk og momentum, og dette mistet de ganske klart for et år siden. Den dramatiske tilbakegangen er ikke veldig overraskende, sier han til ABC Nyheter.

Les også: – IS-avhoppere søker seg hjem

– Flere tusen vil bli drept

For halvannen uke siden kom det meldinger om at styrker har tatt tilbake 90 prosent av byen Raqqa i Syria. IS tok kontrollen over byen i 2014, og gjorde byen til syrisk hovedstad i sitt selverklærte kalifat. Byen ble raskt et synonym for noen av gruppens grusomste overgrep, inklusive offentlige halshogginger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tilbakegangen til IS skyldes blant annet en styrket innsats fra flere hold, sier Nils A. Butenschøn.

«Den islamske staten» (IS):

* Islamistisk opprørsgruppe i Irak og Syria som kjemper for en sunnimuslimsk stat (kalifat).

* Har røtter i sunnimuslimske opprørsgrupper som oppsto i Irak etter den USA-ledede invasjonen i 2003.

* I 2006 gikk flere av gruppene sammen og dannet Den islamske stat i Irak (ISI).

* En gruppe tidligere etterretningsoffiserer med Samir Abd Muhammad al-Khlifawi i spissen, trakk i trådene, men utpekte den religiøse lederen Abu Bakr al-Baghdadi til frontfigur.

* Året etter utvidet gruppen sitt virksomhetsområde til Syria, og i 2013 endret den navn til Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL).

* Sommeren 2014 proklamerte ISIL et globalt kalifat under navnet Den islamske staten (IS) og tok deretter kontroll over store områder Syria og Nord-Irak.

* I Irak sikret IS seg tilgang til oljefelter og store mengder våpen fra regjeringsstyrkene.

* Militante islamistgrupper verden over har sverget troskap til IS-kalifatet, men gruppen har kun anerkjent en brøkdel av dem.

Ifølge Aftenposten kommer det hver dag rapporter om at flere titalls IS-krigere blir drept i kamper. Talsmenn for det amerikanske forsvaret skal ha uttalt at de tror at flere tusen IS-krigere vil bli drept i de gjenstående kampene øst i Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dette kjennetegner en fremmedkriger

Hundrevis av granater hver dag

Det skal være så få som 400 IS-krigere igjen i Raqqa, ifølge BBC-reporter Quentin Sommerville. Han har vært inne i byen som var høyborgen til ekstremistgruppen.

Sommerville melder at mange sivile er fanget inne i byen og blir brukt som menneskelige skjold og agn for å lokke de USA-støttede regjeringsstyrkene.

Videre skriver BBC-reporteren at han forlot den virkelige verden da han reiste inn i byen og at alle tegn på normalt liv forsvant.

I løpet av de seks dagene han var i byen så han ikke en eneste bygning som ikke var skadd i kampene som ble innledet av Syrias demokratiske styrker i begynnelsen av juni i år.

Hver dag er det mer enn 20 flyangrep og hundrevis av granater som hagler over byen.

Les også: 20 mindreårige er sendt til Europa for å utføre selvmordsoppdrag

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sliter med rekrutteringen

FNs rapport er datert til 1. februar 2017. Her heter det at IS’ økonomi har blitt mye svakere. Den økonomiske situasjonen tvinger gruppen til å operere med et «krisebudsjett».

– Det er sannsynlig at IS vil fortsette å kjempe i Syria og Irak. De har fortsatt medlemmer som kan aktiveres. I tillegg kan de komme til å flytte virksomheten til andre områder, slik som al-Qaida gjorde, påpeker Nils A. Butenschøn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener det er sannsynlig at IS vil flytte på seg.

– Den ideologien de står for har fortsatt ikke ubetydelig fotfeste i mange land. Det er nok fortsatt organisasjoner og personer som ønsker å støtte dem, sier han.

Slik så Mosul ut etter ni måneder med kamper. Foto: Felipe Dana) / AP Photo
Slik så Mosul ut etter ni måneder med kamper. Foto: Felipe Dana) / AP Photo

Midtøsten-ekspert og professor ved Universitetet i Bergen, Knut S. Vikør, har tidligere uttalt til ABC Nyheter at IS vil overleve.

– Det vil uansett bli en evig kamp mot IS. De vil overleve og tilpasse seg som Al-qaida. Selv om de taper territorium vil de skaffe seg avdelinger i andre land, sa professoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Skandinaviske IS-krigere tatt til fange

– Radikaliseringen har redusert

Tidligere har ABC Nyheter skrevet om at mange tidligere IS-krigere forsøker å vende hjem, blant annet til Europa. Dette bekymrer Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Ifølge PSTs tall har cirka 100 norske borgere reist til Syria og Irak fra slutten av 2011. Ti av disse var kvinner. 40 nordmenn antas fortsatt å befinne seg i området, 40 har vendt hjem, og 20 antas å være drept.

Kulehull i veggen på en skole i Hazema, nord i Raqqa. Foto: Zohra Bensemra / Reuters
Kulehull i veggen på en skole i Hazema, nord i Raqqa. Foto: Zohra Bensemra / Reuters

– Det vi er bekymret for er at de som returnerer har styrket sine strategiske og stridstekniske evner, noe som også kan senke terskelen for vold, sier seniorrådgiver i PST, Siv Alsén.

Hun forteller at radikaliseringen i Norge er redusert, og påpeker at eventuelle hjemvendte IS-krigere vil risikere å bli straffeforfulgt i Norge.

Les også: – De har gått gjennom helvete

Opptak av IS-lederen kan være ekte

I sommer ble det hevdet at IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi hadde blitt drept . Dette ble avvist.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag denne uken ble det kjent at USA forsøker å verifisere lydopptak som angivelig er av ekstremistgruppa IS' leder Abu Bakr al-Baghdadi. Henvisninger til Korea-krisen kan tyde på at han lever.

En amerikansk etterretningskilde sier til AFP at det ikke er noen grunn til å tro at opptaket er falskt, men at USA inntil videre ikke kan fastslå med 100 prosents sikkerhet at det er ekte.

– Vi kjenner til lydopptaket som angivelig er med IS-leder Baghdadi, og vi holder på med å granske det nærmere. Foreløpig kan vi ikke si noe mer i den ene eller andre retning, sier kilden.

Det 46 minutter lange opptaket er sluppet via nettstedet Al-Furqan, som står IS nær, og som tidligere er brukt som kanal for budskap fra topplederen i islamistgruppa. Hvis det er ekte, er det første gang på nesten ett år at IS-lederen lar høre fra seg på denne måten.

Stemmen i opptaket skal ligne på tidligere lydopptak av Baghdadi. Haaretz skriver at vedkommende bruker mange av de 46 minuttene til å sitere fra religiøse skrifter.

Hør lydopptaket i videospilleren under.

Les også: Rapport: – Sannsynlig at IS vil kunne bruke barn for å utføre terror i Europa