Massiv bombing tvinger sykehus til å stenge nord i Syria

Bildet viser en IS-tilhenger under kamper med syriske styrker i provinsen Deir al-Zor øst i landet. Det ble lagt ut på nettet torsdag. Foto: AP / NTB scanpix
Bildet viser en IS-tilhenger under kamper med syriske styrker i provinsen Deir al-Zor øst i landet. Det ble lagt ut på nettet torsdag. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Kraftige bombardement tvinger sykehus til å stenge nord i Syria, enten fordi de er truffet eller risikerer å bli truffet, opplyser Leger Uten Grenser (MSF).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Sykehus blir åpenbart ikke spart fra bombardementene i Idlib, og det er en skandale, sier Brice de le Vingne, operasjonsleder i MSF.

Etter flere relativt fredelig måneder i den nordvestlige provinsen, begynte russiske og syriske fly å bombe opprørskontrollerte byer og landsbyer 19. september.

Også provinsene Hama og Aleppo er rammet av de massive luftangrepene.

Bare i løpet av fredagen ble så mange som 42 byer og landsbyer truffet av luftangrep. Minst tolv personer ble drept og 31 såret, opplyser eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Samme dag publiserte det opposisjonskontrollerte nyhetsbyrået Thiqa News en video som angivelig viser en død baby som blir trukket ut fra en sammenrast bygning i landsbyen Urem al-Kubra i Aleppo-provinsen.

I løpet av den siste uken er så mange som 150 mennesker drept, ifølge opposisjonsaktivister.

Sykehus stenger

Tirsdag måtte det største sykehuset i Hama stenge etter et angrep tidlig om morgenen, opplyser MSF. Sykehuset er det eneste som fortsatt kunne utføre kompliserte kirurgiske inngrep, ettersom de andre enten er stengt eller evakuert.

Ytterligere tre sykehus har vært ute av drift siden angrepene startet, og natt til onsdag ble i tillegg to sykehus evakuert i Jisr al-Shughour i frykt for nye angrep. Som følge av dette er de gjenværende sykehusene overfylt med pasienter, mange av dem kvinner og barn.

Også i IS-kontrollerte områder som blir bombet av den amerikanskledede koalisjonen, går luftangrepene hardt utover sivilbefolkningen.

Ifølge en uttalelse fra den amerikanskledede koalisjonen fredag er ytterligere 50 sivile drept i flyangrep i Irak og Syria. Koalisjonen gir ingen detaljer om når de ble drept, men det totale antallet sivile som er drept ved uhell av koalisjonen, oppjusteres til 735.

Andre kilder mener at de sivile tapene er langt høyere.

Aktuelt: USA tror opptak av IS-lederen kan være ekte

IS-angrep i ørkenen

Samtidig pågår det harde kamper mellom syriske regjeringsstyrker og IS i sentrale og østlige deler av Syria. Torsdag ble minst 73 syriske soldater drept da IS overraskende gikk til angrep mot hærens stillinger i ørkenen i Homs-provinsen, opplyser SOHR.

Angrepet kom samtidig som IS mister kontroll over stadig flere områder i sitt selverklærte kalifat i Syria og Irak.

Fredag fant irakiske styrker en massegrav med flere titall lik i nærheten av Tal Afar, 70 kilometer vest for storbyen Mosul.

Trolig dreier det seg om IS-krigere som er drept i et luftangrep for flere uker siden, og det er også kvinner i massegraven, opplyser irakiske sikkerhetskilder.

Like ved er det etterlatt en rekke minneplaketter med navn på de døde og dato for når de ble drept.

Noen er trolig tsjetsjenske eller tyrkiske, ifølge sikkerhetskildene.

Irakiske styrker tok tilbake kontrollen over Mosul, Iraks nest største by i juli, og få uker senere ble IS også drevet bort fra Tal Afar.

Aktuelt:

Putin reiser til Tyrkia for å drøfte våpenhandel og Syria

Assad vinner krigen i Syria, takket være russisk hjelp

– Assads trussel mot USA er en bløff

Assad på vei mot seier, men vil herske over et Syria i ruiner

Personvernpolicy