Erdogan truer med å sende soldater inn i kurdisk Irak

En kurdisk sikkerhetsvakt avlegger stemme i folkeavstemningen om løsrivelse fra Irak. Foto: Bram Janssen / AP / NTB scanpix
En kurdisk sikkerhetsvakt avlegger stemme i folkeavstemningen om løsrivelse fra Irak. Foto: Bram Janssen / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan truer med å sende soldater over grensen som svar på kurdernes folkeavstemning om opprettelse av en egen stat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en tale i Ankara mandag sa presidenten at kurdisk uavhengighet er uakseptabelt for Tyrkia og at det for den tyrkiske nasjonen er snakk om overlevelse. Han viste til den pågående militærøvelsen på tyrkisk side av grensen mot kurdisk Irak.

– Våre militære styrker er ikke ved grensen for ingenting. Det kan jo hende vi plutselig kommer over en kveld, la han til.

Erdogan varslet at Tyrkia vil stenge grenseovergangen. Han truet også de irakiske kurderne med å stanse oljeeksporten som går via Tyrkia.

– Så får vi se hvem de kan få solgt olje til. Ventilen er på vår side. Eksporten stanser i det øyeblikk vi stenger den, sa Erdogan.

Til urnene

Irakiske kurdere gikk tross advarsler til urnene mandag over hele den etablerte, selvstyrte regionen nord i Irak, men også i omstridte områder som kurdere har tatt under kampene med IS.

Spørsmålet om selvstendighet er blitt enda mer brennbart ettersom det kurdiske området er blitt vesentlig større i løpet av året som er gått. Kurdiske styrker erobret betydelige landområder da IS ble presset sørover i Irak og innover i Syria.

De kurdiskkontrollerte områdene strekker seg over hele det nordvestlige Irak, helt til grensen mot Iran. Den oljerike byen Kirkuk er nå under kurdisk kontroll. Parlamentet i Bagdad vedtok mandag at det må sendes irakiske styrker nordover for å stanse en potensiell statsdannelse blant kurderne.

– Vil du at Kurdistan og de kurdiske områdene utenfor regionen skal bli en selvstendig stat? er spørsmålet omtrent 5,6 millioner stemmeberettigede kurdere skal ta stilling til mandag, skriver Al Jazeera.

Aktuelt: Iran stanser alle flygninger til Kurdistan i Irak

I løpet av uken

De rundt 12.000 valglokalene åpnet klokken 8 lokal tid og skal etter planen stenge i 18-tiden, skriver Reuters. Resultatet skal foreligge i løpet av uken.

En sikkerhetsvakt avgir sin stemme i den omstridte folkeavstemningen om kurdisk løsrivelse fra Irak i den oljerike provinsen Kirkuk. Foto: Bram Janssen / AP
En sikkerhetsvakt avgir sin stemme i den omstridte folkeavstemningen om kurdisk løsrivelse fra Irak i den oljerike provinsen Kirkuk. Foto: Bram Janssen / AP

Resultatet av den omstridte folkeavstemningen er ikke bindende, men vil gi den kurdiske lederen Massoud Barzani ytterligere ryggdekning for å forhandle om løsrivelse.

Iraks statsminister Haider al-Abadi har tidligere truet med å gripe inn militært dersom den planlagte folkeavstemningen om et selvstendig Kurdistan går som planlagt. Søndag sa han at regjeringen vil iverksette nødvendige tiltak for å holde landet samlet.

– Å gjennomføre en folkeavstemning og ta en ensidig beslutning som påvirker hele Irak, landets sikkerhet og sikkerheten i regionen er grunnlovsstridig og en trussel mot freden, sa statsministeren i en TV-overført tale.

Fakta om kurderne i Irak

* Det bor rundt 5 millioner kurdere i Nord-Irak.

* Irakisk Kurdistan fikk utvidet selvstyre fra Bagdad i 2004.

* Regionen styres i dag av Kurdistans demokratiske parti (KDP).

* KDPs leder Masoud Barzani er president, selv om perioden hans utløp for to år siden. Nevøen Nechirban Barzani er statsminister.

* Mens KDP står Tyrkia nær, har opposisjonen i Kurdistans patriotiske union (PUK) tette bånd til Iran.

* KDP og PUK har begge militser, kjent som peshmerga.

* Den KDP-dominerte militsen i Arbil mottar militær støtte fra Norge og andre vestlige land, som et ledd i krigen mot ekstremistgruppen IS.

* Barzani har varslet folkeavstemning om uavhengighet 25. september, til protester fra opposisjonen, myndighetene i Bagdad og naboland.

Aktuelt: Kurdiske ledere sier norsk bidrag styrker kampen mot IS

Advarsler for døve ører

Også Iran, Tyrkia, Syria, USA og andre vestlige stormakter har advart kurderne mot folkeavstemningen – uten å få gehør blant de irakisk-kurdiske lederne.

I en ekstraordinær sesjon lørdag ga den tyrkiske nasjonalforsamlingen grønt lys for å sende soldater over grensen i sør dersom utviklingen i Irak og Syria blir vurdert som en trussel mot nasjonale sikkerhet.

Den kurdiske lederen Massoud Barzani møtte pressen i Arbil søndag. Foto: Khalid Mohammed / AP
Den kurdiske lederen Massoud Barzani møtte pressen i Arbil søndag. Foto: Khalid Mohammed / AP

– Mange har forsøkt å presse oss til å utsette avstemningen og gå i dialog med Bagdad. Men vi vil ikke gå tilbake til et mislykket eksperiment. Vi er klare til å betale hvilken pris som helst for vår selvstendighet, sa Barzani til en hale av pressefolk da han avga sin stemme mandag.

Folkeavstemningen handler om frigjøring fra Irak både i Kirkuk og andre kurdiskkontrollerte områder. Nabolandene Tyrkia, Iran og Syria er bekymret for at den kan utløse lignende løsrivingskampanjer blant deres egne kurdiske befolkninger.

Aktuelt: Tyrkia kjøper russisk rakettsystem

Personvernpolicy