Assad på vei mot seier, men vil herske over et Syria i ruiner

Den store banneret av president Bashar Assad er hengt opp i Aleppo, der store deler av byen er lagt i grus under borgerkrigen
Den store banneret av president Bashar Assad er hengt opp i Aleppo, der store deler av byen er lagt i grus under borgerkrigen Foto: Max Black / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Syrias president Bashar al-Assad ser ut til å vinne krigen, men landet han skal lede ligger i ruiner. Han kan heller ikke vente mye hjelp fra verdenssamfunnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Krigen fortsetter, men i bred strategisk forstand har han beseiret de som ønsket å avsette ham, sier Syria-eksperten Aron Lund ved tenkesmia Century Foundation til nyhetsbyrået AFP.

Selv i FN-hovedkvarteret i New York har man måttet erkjenne at Assad blir sittende. Nylig tok Syria-utsending Staffan de Mistura bladet fra munnen. Han ba Assads motstandere innse at de har tapt og etterlyste en mer pragmatisk holdning.

– Kommer opposisjonen til å være tilstrekkelig samlet og realistisk til å innse at de ikke vant krigen? spurte Mistura.

Uttalelsen ble tatt svært dårlig imot av den syriske opposisjonen, som lenge har krevd Assads avgang for å kunne delta i en syrisk overgangsregjering. «Sjokkerende og skuffende», lød reaksjonen til Nasr al-Hariri, som har vært opposisjonens sjefforhandler under de mislykkede FN-ledede forhandlingene i Genève.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fembarnsfar tiltalt for terrorforbund

En kvinne fotografert i Aleppo sist tirsdag. Foto: Max Black / AP
En kvinne fotografert i Aleppo sist tirsdag. Foto: Max Black / AP

Men at krigen skulle ende med at Assad går av, virker stadig mer urealistisk. Styrkene hans kontrollerer nå landets viktigste byer og har langt større militær slagkraft enn motstanderne, takket være støtte fra Russland og Iran.

Rykker fram i øst

De siste to ukene har syriske regjeringsstyrker rykket fram og sikret seg nye viktige områder øst i landet. Ved byen Deir al-Zor har soldatene greid å bryte IS' stillinger rundt to enklaver der sivilbefolkningen har vært beleiret siden 2014.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regimet har nå kontroll over halvparten av Syrias territorium og to tredeler av befolkningen, ifølge Syria-eksperten Fabrice Balanche.

Resten av landet er fordelt mellom kurdiske styrker (23 prosent), IS (15 prosent) og opprørere (12 prosent), ifølge Balanche.

Les også: USA ber Kurdistan innstendig om å avlyse folkeavstemning

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men til tross for at Assads styrker har kunnet legge under seg stadig flere områder, vil regimet etter alt å dømme møte væpnet motstand i mange år framover, mener Thomas Pierret, Syria-forsker ved Universitetet i Edinburgh.

– Assad vil bli værende ved makten i lang tid, men det er stor sannsynlighet for at det vil pågå væpnede opprør. De vil ikke være en direkte trussel mot sentralstaten, men de vil utgjøre en strukturell trussel mot et regime med store svakheter, sier Pierret til AFP.

– Fullstendig ødelagt

Assad får også store utfordringer med å gjenoppbygge et land som er rasert under den over seks år lange krigen, som har krevd minst 330.000 menneskeliv og drevet millioner på flukt. I store deler av landet er infrastrukturen lagt i grus.

– Han har definitivt fått tilbake kraften og vunnet tilbake områder, men helt ærlig, han får tilbake kontrollen over et land som er fullstendig ødelagt. Jeg vet ikke hva det egentlig betyr å vinne en krig i en slik situasjon, sier Maha Yahya, forsker ved Midtøsten-seksjonen til tenketanken Carnegie Endowment for International Peace i Beirut.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Bygninger er utbombet og strømkablene ødelagt i byen Zabadani utenfor Damaskus. Foto: Hassan Ammar / AP
Bygninger er utbombet og strømkablene ødelagt i byen Zabadani utenfor Damaskus. Foto: Hassan Ammar / AP

Ifølge Verdensbanken har krigen i Syria kostet landets økonomi 226 milliarder dollar, fire ganger så mye som landets bruttonasjonalprodukt i 2010. Kampene har ødelagt 27 prosent av boligene og om lag halvparten av alle helse- og utdanningsinstitusjoner.

Rundt 85 prosent av befolkningen lever under fattigdomsgrensen, og halvparten er arbeidsledige.

– Få vil hjelpe Assad

– I den nåværende situasjonen tror jeg ikke det blir noen gjenoppbygging av landet, sier Jihad Yazigi, redaktøren bak nettstedet Syria Report.

Han tror på enkelte økonomiske forbedringer de neste to årene når strømnettet blir reparert og landets olje- og gassanlegg igjen blir satt i drift. Men en mer omfattende gjenoppbygging er det ikke penger til ettersom det antas at Syrias tolv banker kun sitter på verdier for 3,5 milliarder dollar.

Les også: – Det vi opplever nå, er helt forferdelig

Og Assad vil heller ikke kunne regne med særlig hjelp fra internasjonale långivere og institusjoner ettersom regimet anklages for omfattende overgrep og krigsforbrytelser, mener Yazigi.

– De som kunne ha finansiert denne gjenoppbyggingen, som Golfstatene, EU og Verdensbanken, har ingen planer om å gjøre det, slår han fast.

Samtidig er det tegn til at Iran, som har kjempet på Assad-regimets side i krigen, vil engasjere seg i gjenoppbyggingen.