Hjelpeorganisasjoner slår alarm om matmangel i Raqqa

Svart røyk stier fra Raqqa i midten av forrige uke. Det er uklart hvor mange mennesker som er igjen i byen. Tallet varierer fra 10.000 til 50.000. Foto: Hussein Malla / AP / NTB scanpix
Svart røyk stier fra Raqqa i midten av forrige uke. Det er uklart hvor mange mennesker som er igjen i byen. Tallet varierer fra 10.000 til 50.000. Foto: Hussein Malla / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Markedene i den krigsherjede byen Raqqa i Syria er stengt, og befolkningen er nå helt avhengig av maten de har hamstret, ifølge hjelpeorganisasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en ny oppdatering om situasjonen i byen tegnes det et dystert bilde.

– Mens innbyggere i de siste ukene har kunnet kjøpe noe mat på markedene, sier flesteparten av informantene at de nå er helt avhengige av mat som de har lagret i de tidligere ukene, heter det i en vurdering fra REACH, et nettverk av hjelpeorganisasjoner som opererer i og rundt Raqqa.

– Matmarkeder, som fungerte sporadisk for tre uker siden, er generelt ikke lenger i drift, heter det videre.

I nesten to måneder har kampene rast i byen som IS har utropt til sin hovedstad. Nå har den USA-støttede opprørsalliansen Syriske demokratiske styrker (SDF) drevet den ytterliggående gruppa bort fra halvparten av byen.

Samtidig har matprisene skutt i været, noe som tvinger innbyggerne til å spise mindre eller hoppe over hele måltider.

– Bakeriene er stengt fordi det verken finnes brensel eller mel, og butikkeierne har flyktet. Det som finnes av mel, er ødelagt og fullt av mark, sa en aktivist fra gruppa Raqqa is Being Slaughtered Silently (RBSS) tidligere i juli.

– Folk kan ikke oppbevare ting i kjøleskap for det finnes ikke noe strøm. De kan ikke lage mat for det finnes ikke noe vann, sa Husaam Eesa.

FN anslår at mellom 20.000 og 50.000 mennesker fortsatt befinner seg i Raqqa, men ifølge REACH kan tallet være så lavt som 10.000. Det antas at 14 av 24 nabolag er helt eller nesten helt forlatt.

Personvernpolicy