Meny

CIA-sjef tror Russland blir stående i Syria lenge

CIA-direktør Mike Pompeo sier Russland er interessert i å bli værende i Syria. Scanpix/AP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CIA-sjefen ser ingen tegn til at russerne har planer om å forlate Syria med det første. En av grunnene er at de elsker å gjøre USA et pek, mener han.
Syrias president Bashar al-Assad på besøk i Russlands flybase Hmeimim i Lattakia-provinsen i Syria. Scanpix/EPA/Sana.

På en sikkerhetskonferanse i Aspen, i delstaten Colorado, sa CIA-sjef Mike Pompeo at russerne uten tvil forsøkte å manipulere den amerikanske valgkampen. CIA-sjefen betegnet forholdet mellom USA og Russland som komplisert.

Pompeo mener at russisk politikk har et klart element av at de ønsker å stikke kjepper i hjulene for USA der de finner mulighet for det.

– Hvis de kan finne etter eller annet som kan gjøre livet vanskeligere for oss, mener de at det helt klart er bryet verdt, sa Pompeo.

Den russiske fregatten Admiral Essen på vei gjennom Bosporus-stredet i Tyrkia. Scanpix/REUTERS/Murad Sezer

Han la til at han kun ser minimale tegn på at russerne følger en seriøs strategi for å bekjempe IS i Syria. Enhver uttalelse om at Russland har vært en alliert av USA i Syria, støttes ikke av det som skjer på bakken, mener han.

Les også: Russisk rakettangrep mot IS-mål

Uten Assad

CIA-sjefen kan ikke se for seg et stabilt Syria så lenge president Bashar Assad sitter ved makten. Han kaller Assad en iransk marionett og mener at Iran har fått et solid fotfeste i Syria.

Et syrisk barn evakuert fra byen Aleppo i fjor. Etter en offensiv som la store deler av Øst-Aleppo i grus, tok regjeringsstyrker med russisk hjelp tilbake kontrollen over hele byen i desember 2016.Scanpix/AP.

Pompeo tror en av hovedgrunnene til at Russland vil forbli i Syria, er tilgangen til marinebasen i havnebyen Tartus ved Middelhavet.

CIA-sjefen kommenterte et bredt felt av konfliktsaker rundt om i verden under sikkerhetskonferansen i Aspen. Han brukte mye tid på det USA ser som en målrettet iransk frammarsj i Midtøstenregionen. Trump-administrasjonen holder på å utarbeide tiltak for å demme opp for Iran, som ifølge Pompeo vil være det landet som bestemmer hvordan utviklingen i regionen skal være.

Les også: USA sier de fortsatt har kontakt med Russland i Syria

Dårlig leietaker

CIA-sjefen kritiserte Obama-administrasjonens atomavtale med Iran. Trump-administrasjonen bekreftet nylig at Iran holder sin del av avtalen, men advarte landet mot å bryte avtalens «ånd» ved å fortsette sitt program for utvikling av ballistiske raketter.

Stillbilde fra video offentliggjort av det russiske forsvarsdepartementet i juni. Russiske bomber rammer det Russland sier er IS-mål i provinsen Hama i Syria. Scanpix/Reuters.

– Iran er som en dårlig leieboer. Han betaler ikke husleien før fristen er utløpt og utleier til slutt krever det. Leieboeren sender så en sjekk uten dekning, sa Pompeo. Han opplyste at USA samarbeider med Israel og Gulfstatene for å finne en måte å demme opp for iranerne på.

Pompeo sa at president Trump er svært urolig for det som skjer i Nord-Korea. Han tar det opp hver gang de to møtes.

En rakett avfyres mot mål i Syria fra et russisk krigsskip i Middelhavet, 23. juni 2017. Scanpix/Reuters.

– Det er én ting å ha en enkelt rakett som kan skade USA, noe helt annet å ha et helt arsenal av slike våpen, sa CIA-sjefen. Uten å gå i detaljer la han til at det er mulig å gjøre ting som kan svekke Nord-Koreas evne til å bygge seg opp en slikt lager.

Noen mener Kim Jong-un opptrer fullstendig irrasjonelt, men Pompero sa seg overbevist om at Kims nøkkeloppgave er å holde seg ved makten. Pompeo håper det er mulig å finne en vei som kan skille atomprogrammet fra det nordkoreansk folk.

– Det er sikkert nydelig mennesker, og mange ser gjerne at han forsvinner. De har det jo ikke spesielt godt der, CIA-sjefen.

Les også: Rapport: Kreml-topper overbevist om at USA ønsker regimeskifte i Russland

USAs president Donald Trump møtte Russlands Vladimir Putin ved G20-møtet i Hamburg i begynnelsen av juli. Scanpix/AP.
Populært