Iraks statsminister erklærer seier over IS i Mosul

Irakiske styrker i Mosul jubler over å ha tatt over byen etter en langtrukket offensiv mot terrorgruppa IS.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Iraks statsminister Haider al-Abadi sier at IS endelig er drevet ut av Mosul og at seieren er i havn for regjeringsstyrkene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Mosul

  • Mosul ligger i den oljerike Nineveh-provinsen nord i Irak.
  • Byen har vært regnet som Iraks nest største, men en stor del av befolkningen har flyktet i løpet av årene siden IS erobret Mosul i 2014.
  • Irakiske og allierte styrker innledet en offensiv mot Mosul 17. oktober 2016. Offensiven omfattet rundt 100.000 regjeringssoldater, 6.000 militssoldater og 40.000 kurdiske soldater med luftstøtte fra kampfly fra USA og andre vestlige land.
  • 24. januar 2017 hevdet irakiske myndigheter at deres styrker hadde frigjort den østlige delen av Mosul fra IS.
  • 19. februar kunngjorde Iraks statsminister Haider al-Abadi en fornyet offensiv for å innta de vestlige bydelene, inkludert gamlebyen, som fortsatt var kontrollert av IS.
  • 23. februar gikk regjeringsstyrkene inn i den vestlige delen av Mosul for første gang under offensiven.
  • 22. juni ble den historiske al-Nuri-moskeen i sentrum av byen sprengt. Bygningen ble ødelagt av IS, ifølge irakiske myndigheter.
  • 80 prosent av Vest-Mosul er ifølge lokale myndigheter lagt i grus, og flere tusen mennesker antas å ligge begravd i ruinene.
  • Ifølge FN har rundt 915.000 innbyggere flyktet fra hjemmene sine siden offensiven ble innledet i oktober. Rundt 200.000 har vendt tilbake, hovedsakelig til den østlige delen.
  • 9. juli erklærte Iraks statsminister Haider al-Abadi seier over IS i Mosul.

Kilde: NTB, AFP, AP

Abadi kom søndag selv til Mosul for å erklære den endelige seieren over IS' siste bastion i Irak. USAs utsending til koalisjonen mot IS, Brett McGurk, bekrefter at Abadi var kommet til byen for å gratulere regjeringsstyrkene.

– Den øverstkommanderende for de irakiske styrkene, Haidar al-Abadi, er ankommet til den befridde byen Mosul og har ønsket de heroiske soldatene og det irakiske folk lykke til med den store seieren, heter det i en kunngjøring fra Abadis kontor.

– Fortsatt kamper

Tidligere søndag meldte sikkerhetskilder at soldatene var bare få meter fra å ha kontroll over hele byen, og at noen av de siste IS-krigerne i byen kastet seg i elva Tigris for å komme seg unna.

Til tross for at Abadi har erklært seier over IS, melder blant andre nyhetsbyrået AFP at det fortsatt pågår kamper enkelte steder i den irakiske storbyen. Skyting kunne fortsatt høres i det statsministerens kontor gikk ut med uttalelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statlig irakisk TV melder ifølge CNN at IS-krigere fortsatt holder stand i en bydel.

Les også: Amerikansk general: Seierserklæring i Mosul nært forestående

Forskanset seg i gamlebyen

Den irakiske offensiven for å drive den ytterliggående islamistgruppa IS ut av Mosul har vart i ni måneder. De siste ukene har vært tunge siden IS-krigere forskanset seg i de smale gatene i Vest-Mosuls gamleby.

Regjeringsstyrkene har hatt støtte fra forskjellige sjiamuslimske militsgrupper og av de kurdiske styrkene i Nord-Irak, samt flystøtte fra USA og andre land i koalisjonen for å bekjempe IS.

Rundt 915.000 innbyggere har forlatt hjemmene sine i Mosul siden offensiven startet i oktober, ifølge nye tall fra FN tidligere i uka.

Sivile passerer den ødelagte al Nuri-moskeen mens de flykter fra Mosul. Foto: Felipe Dana / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Sivile passerer den ødelagte al Nuri-moskeen mens de flykter fra Mosul. Foto: Felipe Dana / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Les også: Blå holder stengt etter skyteepisode