FN: Opptil 100.000 sivile fanget i Raqqa

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein, advarer om at opptil 100.000 sivile er fanget av kamphandlingene i den syriske byen Raqqa. Foto: Magali Girardin / AP / NTB scanpix
FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein, advarer om at opptil 100.000 sivile er fanget av kamphandlingene i den syriske byen Raqqa. Foto: Magali Girardin / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

100.000 sivile er fanget av kamphandlingene i Raqqa i Syria, som USA-støttede opprørere nå forsøker å gjenerobre fra IS, advarer FN.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den intense bombingen av Raqqa de siste tre ukene har gjort sivilbefolkningen vettskremte og de vet ikke hvor de skal søke tilflukt, sier FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein.

Han uttrykker sterk bekymring for skjebnen til de sivile som er fanget av kamphandlingene under offensiven mot IS i Raqqa.

Mange drept

Ifølge informasjonen som har blitt samlet inn ved hans kontor, har minst 173 sivile blitt drept i luft- og bakkeangrep i byen siden 1. juni.

Men dette anslaget er trolig lavt og det reelle dødstallet kan være mye høyere.

– Opptil 100.000 sivile er fanget mens flyangrepene og bakkeoffensiven intensiveres, anslår Zeid Ra'ad Al Hussein.

FN har fått meldinger om at IS aktivt forsøker å hindre folk i å flykte. Kommer folk seg unna ekstremistene, kan de risikere å bli drept av landminer eller i skuddvekslingene mellom IS og koalisjonen, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dyp bekymring

FNs generalsekretær António Guterres ga forrige uke uttrykk for dyp bekymring over meldingene fra Raqqa, og han ba den USA-ledede koalisjonen og de USA-støttede SDF-opprørerne om å ta større hensyn til sivilbefolkningen i sin offensiv for å gjenerobre byen fra IS.

Zeid uttrykker onsdag også bekymring over meldinger om SDF-styrkenes virksomhet i områdene de kontrollerer. FN har fått meldinger om at de angivelig «plyndrer, bortfører, pågriper folk tilfeldig under sikkerhetskontroller og rekrutterer barn».