Macron: Å fjerne Assad fra makten er ikke lenger prioritert

President Emmanuel Macron er ikke like ivrig etter å fjerne Syrias president Bashar al-Assad som Frankrikes tidligere leder François Hollande var. Foto: Thibault Camus / AP / NTB scanpix
President Emmanuel Macron er ikke like ivrig etter å fjerne Syrias president Bashar al-Assad som Frankrikes tidligere leder François Hollande var. Foto: Thibault Camus / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Det er ikke lenger en prioritet for Frankrike å fjerne Bashar al-Assad fra makten i Syria, sier president Emmanuel Macron. Kampen mot IS er viktigere. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uttalelsen er den første offisielle bekreftelsen på at Macron ønsker å endre Frankrikes Syria-politikk. Tidligere har Frankrike stått hardt på kravet om at Assad måtte fjernes for at det skulle kunne bli fred i Syria.

I intervjuer med en rekke europeiske aviser, deriblant britiske The Guardian, spanske El Pais og tyske Süddeutsche Zeitung, redegjør Macron for Frankrikes nye kurs.

– Den virkelige endringen jeg har gjort i dette spørsmålet, er at jeg ikke har sagt at det å avsette Bashar al-Assad er en forutsetning for alt, sier Macron.

Han begrunner også avgjørelsen med at det ennå ikke finnes en legitim arvtaker som kan overta Assads stilling som Syrias president.

Den syriske opposisjonen reagerer svært negativt på meldingen.

– Et tragisk fall for moral og menneskelighet, skriver Ahmed Ramadan på Twitter.

Han er med i Den syriske nasjonalkoalisjonen, en paraplyorganisasjon for en rekke syriske opposisjonsgrupper.

Aktuelt:

Russland anklager USA for medvirkning til terror i Syria

Assad: Krigen i Syria er over det verste

Israelsk minister mener Assad må likvideres

Personvernpolicy