Slaget om IS-byen Raqqa er i gang

Stillbilde fra video som SDF publiserte i mars viser opprørere som beskyter IS-stillinger utenfor Raqqa. Foto: AP / NTB scanpix
Stillbilde fra video som SDF publiserte i mars viser opprørere som beskyter IS-stillinger utenfor Raqqa. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Offensiven mot IS' høyborg Raqqa i Syria er i gang, ifølge opprørsalliansen SDF. En amerikansk general frykter kampen blir lang og vanskelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi erklærer begynnelsen på det store slaget for å frigjøre byen Raqqa, den angivelige hovedstaden for terrorisme og terrorister, sa SDF-talsmann Talal Sillo tirsdag.

Den kurdisk-dominerte opprørsalliansen støttes av den USA-ledede koalisjonen i Syria. Generalløytnant Steve Townshend tror styrkene har en langvarig og vanskelig kamp foran seg.

Samtidig mener han offensiven blir et kraftig tilbakeslag for IS' forestilling om et «kalifat» i områdene gruppa kontrollerer i Syria og Irak.

– Kamper i utkanten av byen

Medlemmer av SDF begynte å rykke fram mot Raqqa i november i fjor, og store områder rundt byen er allerede gjenerobret fra IS.

I forrige uke rykket militsstyrkene helt fram til selve byen, med støtte fra amerikanskledede luftstyrker.

Eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) melder om harde kamper i utkanten av bydelen Mashlab i den østlige delen av Raqqa. I tillegg skal det ha brutt ut kamper i en tidligere syrisk militærbase nord for byen.

Aktuelt: Sjiamilitser jaget IS fra irakisk by

Tyrkisk misnøye

SDF består av en rekke kurdiske og arabiske milits- og opprørsgrupper. Men en stor del av soldatene kommer fra den hovedsakelig kurdiske militsgruppa YPG.

Dette har gjort Raqqa-offensiven svært upopulær i Tyrkia, hvor YPG regnes som en terrorgruppe. Tyrkiske myndigheter mener YPG er tilknyttet den tyrkisk-kurdiske geriljagruppa PKK.

NATO-landets statsminister, Binali Yildirim, sa tirsdag at Tyrkia vil «respondere» hvis den USA-støttede offensiven mot Raqqa truer Tyrkias sikkerhet.

Aktuelt: NATO splittet om koalisjonen mot IS

Frykter mer terror

Raqqa var en av de første byene som ble erobret av IS i 2014. Byen har lenge fungert som en slags hovedstad for de ytterliggående islamistene.

I Irak har IS mistet kontrollen over nesten hele storbyen Mosul. Generalløytnant Steve Townshend tror det vil bli vanskeligere for IS å rekruttere nye medlemmer når gruppa har mistet sine viktigste byer både i Irak og Syria.

Professor Robert Egnell ved Försvarshögskolan i Sverige frykter IS vil satse mer på terrorangrep når det går dårlig på slagmarken i Midtøsten. De siste årene har IS hevdet å stå bak en rekke terroraksjoner i europeiske land.

Mandag kveld ble 21 sivile drept i et luftangrep utført av den USA-ledede koalisjonen i Syria, ifølge Syrian Observatory for Human Rights. Tirsdag formiddag meldte det statlige syriske nyhetsbyrået SANA at tolv personer ble drept i luftangrepet. Ofrene skal ha vært sivile som var i ferd med å forlate Raqqa i båter på elva Eufrat før SDF-styrkene gikk til angrep.

Les også:

– IS kan bli tvunget til ny allianse med al-Qaida

Kari Jaquesson lovpriser Assads soldater

Fakta om Raqqa:

* Hovedstad i provinsen Raqqa i Nord-Syria ved elva Eufrat, 90 kilometer fra Tyrkia og under 200 kilometer fra Irak.

* I mars 2013 inntatt av jihadister fra Jabhat al-Nusra (Nusrafronten), al-Qaidas fløy i Syria.

* I januar 2014 erobret av den ytterliggående jihadistgruppen Den islamske staten (IS). IS drev Nusrafronten og opprørere fra Den frie syriske hær (FSA) ut av byen.

* Offisielt hovedsete for IS siden gruppen i juni samme år erklærte å ha opprettet et kalifat i deler av Syria og Irak.

* IS har innført et strengt islamistisk styre og håndhever en ekstrem tolkning av religiøse lover. Befolkningen blir terrorisert gjennom halshogginger, korsfestelser og annen ekstrem voldsutøvelse..

* Byen og provinsen har blitt utsatt for gjentatte luftangrep fra den USA-ledede koalisjonen mot IS, samt russiske kampfly som kriger på vegne av Bashar al-Assads regime i Syria.

* Offensiven fra den arabisk-kurdiske alliansen Syriske demokratiske styrker (SDF), som støttes av USA, startet 6. november i fjor. Hensikten er å omringe Raqqa og fjerne IS fra byen.

* Selv om IS har forsøkt å hindre folk i å flykte, skal anslagtsvis 200.000 av 300.000 gjenværende sivile i Raqqa ha tatt seg ut av byen den siste tiden.

* Tirsdag erklærte SDF at slaget om Raqqa er i gang.

Personvernpolicy