USA har begynt å sende våpen til kurdisk milits i Syria

Bildet er sendt til pressen av SDF 30. april og viser militskrigere på patrulje i byen Tabqa nord i Syria. Foto: SDF / AP / NTB scanpix
Bildet er sendt til pressen av SDF 30. april og viser militskrigere på patrulje i byen Tabqa nord i Syria. Foto: SDF / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA er i gang med å sende våpen til de kurdiske militskrigerne som kjemper mot IS i Nord-Syria. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA har blant annet sendt automatgevær, maskingevær og kjøretøyer til kurdiske krigere, opplyser Pentagon. USAs president Donald Trump innfrir dermed et løfte som tidligere år skapte raseri hos NATO-allierte Tyrkia.

Våpenforsendelsene begynte i forkant av den kommende offensiven om å gjenerobre IS-bastionen Raqqa, bekrefter forsvarsdepartementet tirsdag.

Opprørsalliansen SDF, som i hovedsak består av krigere fra den syriske kurdermilitsen YPG, står i spissen for den USA-støttede offensiven mot Raqqa.

Les også: SOHR: 35 sivile drept i USA-ledet angrep i Syria

3 kilometer unna

Støtten er ytterst omstridt i Tyrkia, fordi myndighetene der regner YPG som en terrorgruppe på lik linje med den kurdiske PKK-geriljaen som i over 30 år har ført et væpnet opprør mot den tyrkiske staten.

Aktivistgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) melder tirsdag at SDF nå har nådd den nordlige innfartsåren til sentrum av Raqqa. Styrkene befinner seg nå bare rundt 3 kilometer fra storbyen som ventes å bli åsted for et langt og blodig slag i løpet av de kommende ukene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Omringet

Luftangrepene fra den USA-ledede koalisjonen har blitt trappet kraftig opp de siste dagene, samtidig som SDF har rykket nærmere byen fra alle kanter. Titalls sivile er ifølge aktivister drept i USA-ledede luftangrep mot IS-kontrollerte områder i Syria den siste uken.

Les også: NATO på vei inn i koalisjonen mot IS

De kurdisk-ledede styrkene har erobret titalls byer og landsbyer fra den ytterliggående islamistgruppa IS siden november.

SDF har omringet Raqqa fra nord, vest og øst. Ekstremistgruppas krigere har fortsatt en utvei i sør, selv om to bruer over Eufrat er blitt ødelagt i de amerikanske luftangrepene.

Les også: Slaget om Mosul går mot slutten: – De kom hit for å dø, og nå er de fleste av dem i helvete