Snart faller Mosul:– IS kan bli tvunget til ny allianse med al-Qaida
Om ekstremistgruppa fortsetter å tape territorier etter Mosul kan de bli nødt til å gjøre felles sak med sine gamle rivaler i Syria, mener Midtøsten-ekspert Knut S. Vikør.
Artikkelen fortsetter under annonsen
IS-bastionen i Iraks nest største by, Mosul, står for fall. Iraks militære ledelse ber om at gjenerobringen skal være ferdig innen den hellige måneden Ramadan tar til i slutten av mai; «Om Gud vil».
Bønnen ser ut til å kunne innvilges: regjeringsstyrkene i Irak sier tirsdag at de har gjenerobret «nesten 90 prosent» av Vest-Mosul fra ekstremistgruppa, melder NTB. Noen hundretalls IS-krigere holder stand i få bydeler omkring gamlebyen i Mosul. Her er det vanskelig for regjeringsstyrkene og deres allierte å rykke fram, siden mange av gatene er for trange for kjøretøy.
– Mosuls fall er et tap IS har begynt å forberede sine tilhengere på. De holdt byen lenge, og det bidro til følelsen av at de kunne kalle seg en «stat» , sier professor i historie ved Universitetet i Bergen, Knut S. Vikør, til ABC Nyheter. Han har islamsk historie som spesialfelt, og følger dagens utvikling i regionen nøye.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Irak: Har gjenerobret nesten 90 prosent av Vest-Mosul
– På ingen måte nedkjempet
Men omkring 380 km vest for Mosul har IS fremdeles kontroll med en hel by: Raqqa i Syria.
– I Syria er IS ikke på noen måte nedkjempet. De har territorier i Eufrat-dalen og noe lenger sør.
– Hvis eller når IS mister alt territorium kan de ikke lenger være en «stat», men de kan gå tilbake til å bli en ren terrorgruppe, som da de sverget troskap til al-Qaida, sier Vikør.
– Hva hvis all territoriell kontroll forsvinner for IS?
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Det har vært snakk om at de kanskje skal slå seg sammen igjen med al-Qaida-affilierte opprørsgrupper i Syria. Den tidligere al-Nusra-fronten opererer i dag under forskjellige navn, med varierende troskap til al-Qaida.
Vikør minner han om at kampen mot IS er forskjellig i Syria og Irak. I Irak er det en relativt sammensveiset koalisjon bestående av Iraks regjeringshær med luftstøtte fra vestlige allierte, og flere allierte militsgrupper som først og fremst er IS’ fiender under denne offensiven. I fremrykkingen mot Raqqa i Syria kjemper opprørsgrupper og det syriske regimet mot IS, men også mot hverandre.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Tyrkiske flyangrep skaper bekymring i USA
USA og landets allierte har forsøkt å isolere al-Qaida-gruppene fra de øvrige opprørsgruppene i Syria.
– Denne splittelsen ser man til en viss grad på bakken. Hvis IS samtidig svekkes kan man tenke seg at disse elementene vil søke sammen. Det kan bidra til IS’ fortsatte overlevelse, sier Vikør.
Al-Qaidas ledelse i Afghanistan tok i februar 2014 avstand fra IS etter en langvarig intern maktkamp der al-Nusra-fronten sto sentralt.
Les også: Minst 46 drept i IS-angrep ved flyktningeleir i Syria
– Mosul faller før Ramadan, hvis Gud vil
Irakiske styrker kjemper denne uken fremdeles for å fravriste IS kontroll med bydelene vest i Mosul. Irakiske kommandanter øyner håp om seier før måneden er omme.
«Vår brede offensiv har lamslått fienden, og om Gud er villig vil vi seire før Ramadan, og erklære frigjøringen av Mosul og byens innbyggere fra det skitne Daesh», sa den irakiske forsvarssjefen generalløytnant Othman al-Ghanmi, i en video fra Iraks forsvarsdepartement nylig. Daesh er en arabisk forkortelse for Den islamske stat, IS. Ramadan ventes å begynne 26-27. mai.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen
I Irak har regjeringshæren støtte fra flere mindre militsgrupper, men også luftstøtte og rådgivere fra en amerikanskledet koalisjon.
– Det har vært en viss uenighet om hvem som skal rykke inn først og sist, men i det store og det hele har milits og regjeringshær klart å samarbeide, sier Vikør.
– Det spørs hva som vil skje når IS før eller siden kastes helt ut av Mosul. En problemstilling er hvordan de sivile innbyggerne i Mosul vil bli behandlet etter gjenerobringen. Vil de betraktes som IS-sympatisører eller først og fremst som ofre for IS?
Da IS i 2014 inntok Mosul, hadde gruppen sympati hos mange innbyggere, forklarer professoren.
– Mange sivile i byen oppfattet regjeringssoldatene IS’ fordrev, i hovedsak sjiamuslimer fra sør, som fremmede okkupasjonsstyrker, sier Vikør.
Les også: FBI-tolk giftet seg med IS-kriger
Artikkelen fortsetter under annonsenSamlet mot felles fiende
Det antas at det fortsatt befinner seg 250.000 sivile i Vest-Mosul. Om lag en halv million mennesker har så lang flyktet som følge av offensiven for å gjenerobre Mosul fra IS.
– Nå har innbyggerne levd med IS-styre i nesten tre år, og det var svært upopulært blant mange. Men det er fortsatt skepsis til den sjiadominerte regjeringen i Bagdad. Gjenoppbygging av tillitt og et stabilt system i dette sunnidominerte området vil ta lang tid, sier Vikør.
Men alliansen mot IS under offensiven mot Mosul har også bidratt til å stille disse motsetningene i skyggen:
Artikkelen fortsetter under annonsen– Under offensiven har sunnier, sjiaer og kurdere gått sammen mot sunni-ekstremistene i IS som felles fiende, sier Vikør.
Sekteriske stridigheter mellom sunni- og sjiamuslimer fikk grusomme følger i Irak i etterspillet av den amerikanske invasjonen og Saddam Husseins fall i 2003. Det er en risiko for at disse underliggende motsetningene kan komme frem igjen etter at IS er nedkjempet i Mosul, advarer professoren.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Etterspillet etter Mosul blir i stor grad en tautrekning om hvordan Nord-Irak skal se ut i fremtiden. Men det blir først og fremst en politisk rivalisering.
Les også: Øyenvitner sår tvil om USAs påstand om at IS har skylden for sivile tap i Mosul
Symboltung moské
Kommandanter og etterretningsoffiserer sier til Reuters at de tar sikte på å kontrollere al-Nuri-moskeen før Ramadan starter ved utgangen av måneden. IS ventes å forsøke holde en siste skanse nettopp her. Det var i denne moskeen IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi erklærte opprettelsen av IS’ «kalifat» over store deler av Syria og Irak i 2014. Gjenerobring av moskeen vil være en symbolsk og strategisk seier.
De irakiske styrkene hadde kontroll i den østlige delen av Mosul i januar, og begynte offensiven i vest måneden etter. Slaget om Mosul ble ved inngangen til måneden anslått å ha kostet nærmere 800 regjeringssoldater og 8000 sivile livet.
Les også:
Pentagon: 45 sivile drept i koalisjonens luftangrep i Syria og Irak i mars
Trump forsvarer informasjonsdeling med Russland