Frankrike hevder å ha bevis for at Assad-styrker brukte kjemiske våpen

Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault hevder landets ettterretningstjeneste har beviser for at syriske regjeringsstyrker brukte kjemiske våpen i et angrep tidligere i måneden. Foto: AP / NTB scanpix
Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault hevder landets ettterretningstjeneste har beviser for at syriske regjeringsstyrker brukte kjemiske våpen i et angrep tidligere i måneden. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fransk etterretning mener å vite at det ble benyttet saringass under et angrep i Syria tidligere i måneden, og at regimet sto bak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det hersker ingen tvil om at saringass ble benyttet. Det er heller ingen tvil om at det syriske regimet hadde ansvaret, noe måten saringassen var produsert på, avdekker, sier Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault.

87 mennesker skal ha blitt drept i angrepet mot den opprørskontrollerte småbyen Khan Sheikhoun 4. april, der Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) tidligere har fastslått at det trolig ble benyttet «sarin eller en sarin-lignende substans».

USA har for lengst lagt skylden på president Bashar al-Assads regime og gjennomførte et rakettangrep mot en av landets militære flybaser som svar på angrepet mot Khan Sheikhoun.

Syria nekter for å ha brukt kjemiske våpen og får støtte fra sin hovedallierte Russland, som hevder at gassen kom fra et av opprørernes våpenlagre som ble bombet i det syriske angrepet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Syria undertegnet i 2013 FN-konvensjonen om forbud mot kjemiske våpen og åpnet sine produksjonsanlegg og lagre for inspektører fra Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW), som destruerte og skipet ut det som ble funnet.

FN og OPCW har tidligere slått fast at både regimet og opprørerne i Syria har benyttet kjemiske våpen i den over seks år lange krigen.