USA angrep syrisk flybase med raketter

USAs president Donald Trump forteller om et militært angrep på Syria, som fant sted i natt, norsk tid.

Flere personer er døde etter et amerikansk rakettangrep mot flybasen Shayrat i Homs-provinsen i Syria. USAs president Donald Trump sier angrepet var nødvendig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA har skutt over 50 Tomahawk kryssermissiler mot flybasen Shayrat i Syria. Angrepet er en reaksjon etter at Syria skal ha brukt kjemiske våpen mot sivile.

Fire syriske soldater ble drept og flere titall soldater ble såret i det amerikanske angrepet mot militærbasen, ifølge eksilgruppen SOHR og guvernøren i Homs.

– Flybasen er helt ødelagt, sier lederen for eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), Rami Abdulrahman.

Blant de drepte skal det være en syrisk general.

– Det er martyrer

Flybasen skal ha stått i brann i to timer etter at den ble truffet klokka 3.45 fredag.

Dette er det første amerikanske angrepet direkte mot den syriske regjeringen og Donald Trumps mest dramatiske militære avgjørelse siden han ble president.

– Det er martyrer, men vi vet ennå ikke hvor mange, verken antall martyrer eller skadde, sier Talal Barazi på telefon til nyhetsbyrået AFP.

– Vi fordømmer selvfølgelig dette, alle handlinger mot syriske militærbaser er forkastelige, sier Barazi, som sier angrepet er en støtte til "terroristene på bakken".

Les også: Tillerson sier Russland sviktet i Syria

Ny dreining

Angrepet er en reaksjon etter at Syria skal ha brukt kjemiske våpen mot sivile. Flyene som angivelig sto for det kjemiske angrepet mot byen Khan Sheikhoun, skal være stasjonert ved Shayrat. Minst 86 mennesker ble drept i angrepet i Idlib-provinsen tirsdag

Dette er det første amerikanske angrepet direkte mot den syriske regjeringen og Donald Trumps mest dramatiske militære avgjørelse siden han ble president.

– Angrepet mot Syria var nødvendig for vår nasjonale sikkerhet, sa Trump i en TV-overført tale fra feriestedet Mar-a-Lago i Florida, der han har toppmøte med Kinas president Xi Jinping. Trump informerte Xi om angrepet på forhånd.

Satellittbilde av den syriske flybasen som USA bombet med krysserraketter. Bildet ble frigitt av det amerikanske forsvarsdepartementet 7. april. Foto: AP
Satellittbilde av den syriske flybasen som USA bombet med krysserraketter. Bildet ble frigitt av det amerikanske forsvarsdepartementet 7. april. Foto: AP

Syrisk opposisjon sier angrepet er en svært viktig amerikansk reaksjon.

– La oss si at dette blir begynnelsen på et budskap til det syriske regimet om at man ikke kan gjøre noe ustraffet, sier pressetalsperson Ahmed Ramadan, i opposisjonsgruppa Syrias nasjonalkoalisjon (SNC).

Les også: Harde anklager mot Russland i Sikkerhetsrådet

Mistenker saringass

En talsperson for Det hvite hus sier rakettene ble skutt opp fra to marinefartøy i Middelhavet.

– Vi legger til grunn at vi med stor grad av sikkerhet kan si at angrepet med kjemiske våpen tidligere denne uka ble igangsatt fra dette stedet, med fly kontrollert av Assads regime. Vi legger også til grunn, med like stor grad av sikkerhet, at Assad-regimet brukte en nervegass, som sarin, i disse angrepene, sier talspersonen.

Hvis man puster inn saringass eller tar den opp i kroppen via huden, angriper giften pustesenteret i sentralnervesystemet og lammer musklene i og rundt lungene.

Les også: Tallet på døde stiger etter angrepet mot Khan Sheikhoun

Russisk advarsel

Russland var også orientert på forhånd om intervensjon fra USAs side og advarte om at det ville få negative konsekvenser for USA.

– Alt ansvar, hvis det utføres militære handlinger, vil ligge på skuldrene til dem som tar initiativet til en slik tvilsom og tragisk handling, sa FN-ambassadør Vladimir Safronkov torsdag.

– Se på Irak, se på Libya, sa han, for å eksemplifisere hvordan det kan gå når vestlige land blander seg inn.

Trump ber for øvrig verdens "siviliserte nasjoner" følge USA og få en slutt på "nedslaktingen og blodbadet" i Syria.

Les også: Russland: Syria bak luftangrep i Khan Sheikhoun

Fakta om USAs rakettangrep mot Syria

* Fredag 7. april skjøt USA opp 59 Tomahawk kryssermissiler fra marinefartøyene USS Porter og USS Ross i Middelhavet.

* Rakettene var rettet mot rullebaner, hangarer, kontrolltårn og ammunisjonslagre på flybasen Shayrat i Homs-provinsen i Syria.

* Rakettene traff kl. 3.45 lokal tid og forvoldte stor materiell skade, ifølge syriske militære. Seks personer skal være drept og flere andre såret.

* Angrepet var en reaksjon på et kjemisk angrep mot sivile i den syriske byen Khan Sheikhoun i Idlib-provinsen tirsdag 4. april der minst 86 personer døde. USA mener basen ble brukt til å gjennomføre angrepet.

* Flere land, inkludert Russland og Kina, samt NATO, var orientert om angrepet på forhånd.

(Kilde NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden