Kjemisk angrep i Syria – risikabelt for Assad

Ett av ofrene for det som ser ut til å ha vært et kjemisk angrep nordvest i Syria får behandling på et tyrkisk sykehus.
Ett av ofrene for det som ser ut til å ha vært et kjemisk angrep nordvest i Syria får behandling på et tyrkisk sykehus. Foto: --aw030863 / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Syrias president Bashar al-Assad tok en enorm politisk risiko hvis det var hans styrker som sto bak det kjemiske angrepet i Khan Sheikhoun, ifølge eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det amerikanske nyhetsbyrået AP peker i en analyse på at gassen rammet den opprørskontrollerte byen nordvest i Syria like etter at USA og flere vestlige land signaliserte at de ikke lenger vil prioritere å få Assad fjernet. I stedet har de framholdt at en slik avgjørelse må tas av det syriske folk.

Men etter det angivelige angrepet er vestlige lands fordømmelse av regimet trappet kraftig opp, og raseriet ble ikke mindre av at meldingene kom samtidig som det ble arrangert en internasjonal Syria-konferanse i Brussel.

"Så hvorfor gjøre dette? Spesielt når de syriske regjeringsstyrkene hadde overtaket i den seks år lange borgerkrigen?" spør AP.

– Oppmuntret Assad

Byrået har snakket med eksperter som mener at Assad både har hatt politiske og militære grunner for et slikt angrep.

Politisk kan han ha blitt oppmuntret til å knuse sine motstandere i troen på at han ville unngå reaksjoner som følge av dreiningen i vestlige lands holdninger, ikke minst i Trump-administrasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Militært ligger byen Khan Sheikhoun strategisk til, langs veien som leder til den regimekontrollerte byen Hama, og i et område der opprørere nylig innledet en kraftig offensiv mot Assads styrker.

Den norske militæreksperten Thomas Slensvik ved Forsvarets høgskole er blant dem som mener at angrepet kan ha vært et hevnangrep fra Assads side, en antakelse som flere andre eksperter deler.

– Disse våpnene er skremmende og forvirrende for innbyggerne som blir rammet, og de gjør det også klart for lokalbefolkningen og opprørerne at det ikke finnes noen internasjonal grense for hva regimet kan gjøre, og at motstand derfor ikke nytter, sier Faysal Itani ved Atlanterhavsrådets Rafik Hariri-senter i Midtøsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

VIDEO: Jan Egeland i etter kjemisk angrep: – Syria-krigen er en skitten krig.

Sjokkerende bilder

Likevel innebærer et kjemisk angrep en enorm risiko. Bildene av livløse barn som har dødd mens de har gipset etter luft, har sjokkert en hel verden. Og president Donald Trumps fordømmelse har vært overraskende sterk, samtidig som USAs FN-ambassadør Nikki Haley har truet med amerikansk alenegang mot det syriske regimet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Angrepet har også gjort den internasjonale splittelsen om Syria svært tydelig etter en periode der det har vært gjort forsøk på en større samordning, blant annet mellom Assad-allierte Russland og Iran på den ene siden og Tyrkia, som støtter deler av opprøret, på den andre.

Komplisert gransking

Selv om vestlige land har pekt på Assad-regimet, er det ennå ikke fastslått hva som skjedde, og FN har startet en gransking av hendelsen.

Russland har bekreftet at det syriske regimet gjennomførte flyangrep mot byen samme dag som gassen lekket ut. Men russerne hevder at kjemikaliene stammet fra en bygning der opprørerne lagret og produserte kjemiske våpen, og som ble truffet i ett av angrepene.

For granskerne er det et stort problem at de ikke har kunnet reise inn i området rett etter angrepet, noe som kan bidra til at jakten på svar blir svært komplisert.

Det kan også utnyttes av regimet, som ifølge analytikere kan så stor usikkerhet om hva som har skjedd. De mener også at Assad vet at det neppe kommer noen militær reaksjon fra vestlige land, og at han på lang sikt kan regne med et enda sterkere overtak.