Hariri ber verden reise seg mot Assad

Libanons statsminister Saad Hairiri (t.v.) sammen med EUs utenrikssjef Federica Mogherini på EUs store Syria-konferanse i Brussel onsdag.
Libanons statsminister Saad Hairiri (t.v.) sammen med EUs utenrikssjef Federica Mogherini på EUs store Syria-konferanse i Brussel onsdag. Foto: Virginia Mayo / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verden har ikke hatt ryggrad til å stå oppreist mot Syrias president Bashar al-Assad, sier Libanons statsminister Saad Hariri. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Angrepet med giftig gass i Khan Sheikhoun tirsdag morgen burde ikke komme som noe sjokk, sa Hariri onsdag da han ankom til EUs store Syria-konferanse i Brussel.

– Verden lar regimet gjøre dette. Det som bør sjokkere oss, er hvordan stadig flere barn dør, mens verden bare ser på, sa han.

Selv nekter regimet for å stå bak. Men det avfeier Hariri blankt.

– Prøv å si det til foreldrene til barna som ble drept, sa statsministeren.

– I dag kommer alle hit til Brussel for å holde tale. Jeg mener det syriske regimet holdt sin tale i går. Dessverre er det ingen som har ryggrad nok til å gjøre noe med det, sa han.

Strid om skyld

Det kjemiske angrepet har hengt som en mørk sky over konferansen, der Norge er medarrangør. Ifølge ubekreftede opplysninger fra eksilgruppen SOHR ble 72 mennesker drept i bombingen.

Verdens helseorganisasjon (WHO) melder at enkelte ofre har vist symptomer som kan tyde på at de er blitt utsatt for nervegass.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs generalsekretær António Guterres kaller angrepet en krigsforbrytelse, men mener det er for tidlig å si sikkert hvem som utførte det. Russland hevder den giftige gassen ikke stammet fra regimets våpen, men at den lekket ut da syriske fly bombet et våpenlager som tilhørte opprørere.

Thomas Slensvik ved Forsvarets høgskoles mediegruppe mener det er lite sannsynlig at russernes teori er riktig. Han viser til at det er få eksempler på at opprørere har brukt så effektive våpen tidligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De gangene de har brukt kjemiske våpen, har dødeligheten vært langt mindre, sier Slensvik til NTB.

Vil ha vekk Assad

Storbritannias utenriksminister Boris Johnson går svært langt i å gi Assad skylden.

– Alle beviser jeg har sett, og det kan komme mer, tyder på at det var Assad-regimet som gjorde dette, i full visshet om bruk av ulovlige våpen i et barbarisk angrep på egen befolkning, sa Johnson på vei inn til konferansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg mener dette viser at denne regjeringen er fullstendig blottet for barmhjertighet for sitt eget folk, sa han.

Ifølge Johnson er gassangrepet en påminnelse om at Assads regime «umulig» kan bli sittende når krigen én dag er over.

– Det vi trenger nå, er en politisk prosess for å få vekk dette regimet, slik at det syriske folk kan få en sjanse, sa han.

Andre er derimot blitt mer varsomme med å utelukke en framtid med Assad i førersetet. Det hvite hus har eksplisitt sagt at USA ikke lenger har det som noen prioritet å bli kvitt den syriske presidenten.

«En katastrofe»

Utenriksminister Børge Brende (H) holdt et innlegg på konferansen der han kalte krigen i Syria den største tragedien menneskeheten har sett siden annen verdenskrig.

– Det er helt surrealistisk at en slik katastrofe kan skje i det 21. århundre. Og den bare varer og varer, sa Brende.

Han er spesielt bekymret for hvordan sivilbefolkningen rammes.

– Det er opprørende hvordan folkeretten skamløst ignoreres. Bruken av beleiring og utsulting som krigsvåpen er simpelthen sjokkerende. Forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser kan ikke skje ustraffet, sa Brende.