USA krever at Russland og Iran stanser Assad

Minst 58 mennesker ble drept, blant de elleve barn, i flyangrepet mot Khan Sheikhoun i Idlib-provinsen tirsdag. Foto: AP / NTB scanpix
Minst 58 mennesker ble drept, blant de elleve barn, i flyangrepet mot Khan Sheikhoun i Idlib-provinsen tirsdag. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Russland og Iran har et ansvar for å stanse president Bashar al-Assad, mener USA, som anklager den syriske presidenten for bruk av kjemiske våpen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er slik Bashar al-Assad opererer; med brutal, utrettelig barbarisme, sier USAs utenriksminister Rex Tillerson.

Han viser til tirsdagens angrep mot en småby i Idlib-provinsen, der minst 58 mennesker ble drept og mye tyder på at de ble ofre for kjemiske stridsmidler.

Tillerson mener Assads fremste allierte, Russland og Iran, har et særlig ansvar for å bremse den syriske presidenten.

Les også: SOHR: Minst 58 drept i kjemisk angrep i Syria

– De som forsvarer ham og støtter ham, inkludert Russland og Iran, må ikke ha noen illusjoner når det gjelder Assad eller hans intensjoner, sier Tillerson.

– Enhver som bruker kjemiske våpen i angrep mot eget folk, viser en fundamental mangel på respekt for menneskerettighetene og må stilles til ansvar, sier han.

– Vi oppfordrer Russland og Iran, nok en gang, til å bruke sin innflytelse over det syriske regimet og til å garantere at slike forferdelige angrep aldri skjer igjen, sier Tillerson.

Les også: Hundrevis av sivile drept av USA-ledet koalisjon

FN og EU slo tirsdag fast at det er for tidlig å slå fast hvem som sto bak angrepet mot den opprørskontrollerte småbyen Khan Sheikhun, og hvilke kjemiske våpen som eventuelt ble benyttet.

Dette skal nå granskes av Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) og FNs granskingskommisjon for Syria (COI).

Les også: Norge anerkjenner Assads rett til bruk av våpenmakt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden