Russiske spesialstyrker med hansker fra Bjørn Dæhlie

Russisk TV viser landets spesialstyrker i kamp ved den syriske byen Palmyra 2. mars i år, utstyrt med hansker fra norske Bjørn Dæhlie.
Russisk TV viser landets spesialstyrker i kamp ved den syriske byen Palmyra 2. mars i år, utstyrt med hansker fra norske Bjørn Dæhlie. Foto: Russland1/ You Tube

Det norske flagget og hansker fra Bjørn Dæhlie dukket opp da russisk TV nylig viste landets spesialstyrker i kamp utenfor Palmyra. – Vi har ingen avtaler om leveranser til den russiske hæren, sier Espen Krogstad i Dæhlies selskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For en uke siden raste nok en gang kampene om oldtidsbyen Palmyra i Syria. 2. mars erklærte de syriske styrkene at de hadde fordrevet islamistene i IS.

Med på kampene utenfor den symboltunge antikke byen, var også russiske spesialstyrker. De har fått uventet hjelp til å hanskes med ekstremistene.

– Ingen avtale om leveranser

For i tv-reportasjer fra kampene zoomer den russiske statskanalen inn på en russisk spesialoperatør som har på seg hansker fra norske Bjørn Dæhlies kleskolleksjon!

– Vi har ingen avtaler om leveranser til den russiske hæren, sier Espen Krogstad, daglig leder i Active Brands som eier klesmerket.

– Jeg har ingen formening om hvorfor han bruker disse hanskene, men vi selger det jo til vanlige russiske kunder via en samarbeidspartner. Det kan være at han har gjort som jeg gjorde da jeg var i Garden og supplerte utstyret litt, sier Krogstad.

I 2011 overtok dette selskapet «Bj Sport A/S» fra den tidligere langrennshelten som da fikk betalt i aksjer og Dæhlie sitter i Active Brands styre. Også andre norske idrettsstjerner, som Kari Traa og Aksel Lund Svindal, eier aksjer.

Russisk skrytefilm

Bildene av de norske hanskene dukker opp mens reporteren på tv-kanalen Russland 1 (Россия 1) skryter, forteller og viser hvordan han bekjemper «radikale», og hvordan de stopper en påstått selvmordsbomber i en bil - en jihad-mobil.

Reportasjen er lagt ut på You Tube i en russisk versjon , men også tekstet til engelsk (som du også kan se nederst i saken).

I disse tv-bildene ser man kun én russisk spesialsoldat med det overraskende valget av hansker. De øvrige ser ut til å ha standard utrustning i militære kamuflasjefarger.

Les også: Assads styrker sier de har gjenerobret Palmyra

Operatøren har ikke valgt fra siste kleskolleksjon, for bildene viser den nye logoen som er en variant av Dæhlies forbokstaver. Frem til august i fjor brukte Active Brands «Bj»-logoen.

Akkurat denne hanskemodellen heter «Glove race» og er fra vintersesongen 2014, opplyser Active Brands i en epost.

Erobret for andre gang

For partene i Syria-krigen er byen strategisk viktig fordi den ligger ved en vei som forbinder Syrias hovedstad Damaskus med den østlige delen av landet og Irak.

Da den syriske hæren gjenerobret Palmyra for andre gang i løpet av ett års tid, skrøt de av den militære operasjonen som hadde fått russisk støtte.

De russiskstøttede styrkene tok seg inn i de vestlige delene av byen onsdag kveld, og torsdag morgen hadde IS-krigerne trukket seg tilbake til boligområder øst i byen.

Les også: – IS har ødelagt romersk teater

Russland har støttet de syriske regjeringsstyrkene med luftangrep og bakkestyrker i flere uker mens de har rykket fram gjennom ørkenen mot Palmyra.

Det skjedde etter at IS for andre gang erobret Palmyra i desember i fjor - ni måneder etter at ekstremistene var drevet ut av byen av syriske regjeringsstyrker med støtte fra Russland.

Ødelagte fornminner

I begge periodene IS har kontrollert Palmyra, har de ødelagt deler av byens unike fortidsminner. Rett utenfor den moderne byen Palmyra ligger ruiner av en rekke bygninger og andre konstruksjoner fra de første århundrene etter Kristus.

Les også: Ny massegrav funnet i Palmyra

De islamske fundamentalistene i IS mener de eldgamle bygningene i Palmyra er monumenter viet til avgudsdyrkelse. Et romersk amfiteater, som IS tidligere brukte til å likvidere fanger, ble delvis ødelagt tidligere i år.

Militære eksperter jobber nå for å rydde området for minefeller og eksplosiver lagt igjen av IS.

Personvernpolicy