IS har innledet offensiv mot Deir al-Zor

Mange av Deir al-Zors innbyggere har flyktet fra byen, som kontrolleres av syriske regjeringsstyrker, men er beleiret av IS. Blant de mange flyktningene er fire år gamle Maya og moren hennes Askar.
Mange av Deir al-Zors innbyggere har flyktet fra byen, som kontrolleres av syriske regjeringsstyrker, men er beleiret av IS. Blant de mange flyktningene er fire år gamle Maya og moren hennes Askar. Foto: Muhammed Muheisen / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

IS har innledet en stor offensiv mot Deir al-Zor og angriper den syriske byen fra flere kanter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge den syriske eksilgruppen SOHR er minst 30 krigere på begge sider drept i offensiven. SOHR-leder Rami Abdulrahman sier lørdagens angrep er det mest voldelige fra IS på byen på over ett år.

Syrisk TV melder at IS har beskutt flere bydeler med raketter, og innbyggere i Deir al-Zor forteller om kraftige eksplosjoner.

Syriske regjeringsstyrker har satt inn fly for å stanse IS fra å rykke inn i Deir al-Zor, som ligger rundt 450 kilometer nordøst for den syriske hovedstaden.

IS kontrollerer mesteparten av Deir al-Zor-provinsen og har beleiret provinshovedstaden siden 2014.

Les også:

USA: – To høyt plasserte IS-krigere drept

Sult og feilernæring

– Daesh samler styrkene sine for å angripe Deir al-Zor og bryte myndighetenes rekker, sa en syrisk militærkilde til AFP, og som brukte den arabiske betegnelsen på IS.

Regjeringsstyrkene har tidligere slått tilbake flere IS-forsøk på å ta kontroll over byen, men er avhengige av å få fløyet inn humanitærhjelp, våpen og ammunisjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Byen hadde rundt 240.000 innbyggere før borgerkrigen brøt ut, men det er uklart hvor mange som er tilbake. De gjenværende innbyggerne lider under alvorlig mangel på mat, drikkevann og brennstoff, og det meldes om sult og feilernæring.

Les også: SOHR: Minst 43 drept av bilbombe nord i Syria

Fredssamtaler

Offensiven lørdag finner sted samme dag som den syriske politiske opposisjonen kunngjorde at de gir sin støtte til de planlagte fredssamtalene i Kasakhstans hovedstad Astana senere i januar.

Den syriske opprørsalliansen HNC sa i en uttalelse lørdag at når det gjelder det kommende møtet i Astana, understreker alliansen sin støtte til den militære delegasjonen. HNC uttrykket samtidig et håp om at møtet vil forsterke våpenhvilen.

Samtalene starter 23. januar i Astana og er kommet i stand etter initiativ fra Tyrkia og Russland.

Les også: Russerne trapper ned i Syria