Statsledere applauderer syrisk våpenhvile

Se video: Putin uttaler seg om våpenhvilen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det syriske forsvaret og opprørerne bekrefter at de innstiller alle militære operasjoner fra midnatt natt til fredag. Myndigheter i Tyrkia, Syria og USA applauderer avtalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Denne sjansen må ikke gå til spille. Det er en historisk mulighet, sier Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Det syriske utenriksdepartementet kaller avtalen om våpenhvile en «reell mulighet» og deres amerikanske motparter sier det er en «positiv utvikling», til tross for at de ikke har vært med på å utarbeide avtalen.

Våpenhvilen ble kunngjort en uke etter at regjeringsstyrkene med russisk flystøtte gjenerobret Aleppo.

Les også: – Tyrkia og Russland enige om Syria-avtale

Tilrettelegger politisk løsning

Våpenhvilen kommer til å omfatte flere enn 62.000 opprørere, ifølge det russiske utenriksdepartementet. Ifølge Putin skal noen av de russiske styrkene i Syria trekkes tilbake som følge av våpenhvilen.

– Målet med å stoppe krigføringen er å skape rom for politisk løsning på krisen i Syria, sier en syrisk offiser til statlig TV.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Russlands president Vladimir Putin og Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu kunngjorde torsdag at det syriske regimet og opprørerne har undertegnet en avtale om våpenhvile og er enige om å innlede fredsforhandlinger. Russland, Iran og Tyrkia skal stå som garantister for avtalen om våpenhvile.

USA ser dermed ut til å være spilt ut over sidelinjen, men Russlands forsvarsminister Sergej Sjoigu sier at Donald Trump er velkommen til å slutte seg til fredsprosessen når han overtar som president 20. januar.

Forhandlinger i Kasakhstan

UKLART: Utenriksminister Børge Brende (H) mener mye fortsatt er uklart. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
UKLART: Utenriksminister Børge Brende (H) mener mye fortsatt er uklart. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Det er planlagt å avholde fredsforhandlinger mellom regjeringen til president Bashar al-Assad og den syriske opposisjonen i Kasakhstans hovedstad Astana, men det er ikke klart når det skal skje.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Syria kommer til å delta i forhandlingene med et åpent sinn. Vi er åpne for å forhandle om alt, unntatt nasjonal selvstendighet og folkets rett til å velge sine ledere, sier Syrias utenriksminister Walid al-Moualem, ifølge Reuters. Det tolkes som at Syria ikke åpner for å avsette sittende president Bashar al-Assad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Børge Brende sier det er positivt om avtalen kan bidra til at kamphandlingene stanser, men at mye med avtalen fortsatt er uklart.

– Tidligere avtaler om våpenstillstand har blant annet brutt sammen fordi partene på bakken ikke har blitt inkludert på en god nok måte. Vi må nå få se detaljene i avtalen, sier Brende til NTB.

Les også: Russland og Kina la ned veto mot våpenhvile i Syria

Ekstremistgruppene ekskluderes

Våpenhvilen omfatter ikke den ytterliggående islamistgruppa IS eller Jabhat Fatah al-Sham, som tidligere het Nusrafronten og var tilknyttet al-Qaeda, ifølge det syriske nyhetsbyrået Sana.

– Kampen mot terroristgrupper, inkludert IS, kommer til å fortsette med kraft fram til innbyggerne våre er trygge, sier Erdogan.

Minst 310.000 mennesker er drept i den snart seks år lange borgerkrigen i Syria og halve befolkningen er drevet på flukt. Blant de drepte er det 90.000 sivile, hvorav 16.000 barn, ifølge den syriske eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights.

FN sier at 6,6 millioner mennesker av en total befolkning på 23 millioner før krigen er internt fordrevet, mens 4,8 millioner har flyktet til utlandet.

Se video: Toner glad for våpenhvile