Assads styrker kontrollerer nesten hele Aleppo

En plakat med bilde av Syrias president Bashar al-Assad i en regjeringskontrollert del av Aleppo.
En plakat med bilde av Syrias president Bashar al-Assad i en regjeringskontrollert del av Aleppo. Foto: Omar Sanadiki / Reuters

Syriske regjeringsstyrker kontrollerer nå nesten hele Aleppo. Over 700 opprørere har lagt ned våpnene og overgitt seg det siste døgnet, ifølge myndighetene i Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en blodig offensiv de siste ukene er opprørerne nedkjempet i de fleste bydelene de kontrollerte i Øst-Aleppo. Natt til mandag falt bydelen Sheikh Saeed, ifølge den syriske eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

– Hæren har full kontroll over bydelen Sheikh Saeed. Regimet kontrollerer nå 93 prosent av de tidligere opprørskontrollerte områdene, sier SOHR-leder Rami Abdulrahman.

Den syriske hæren hevder den har kontroll på 98 prosent av østlige Aleppo, og at bare er et lite området igjen med opprørere og sivile.

Det pågikk kamper i morgentimene mandag, og veien ligger åpen mot de gjenværende opprørskontrollerte delene av Aleppo.

Forsvarsdepartementet i Russland, som støtter regjeringsstyrkene, hevder overfor nyhetsbyrået Reuters at 728 opprørere har overgitt seg det siste døgnet.

Delt by

Syrias nest største by har siden 2012 vært delt mellom en regjeringskontrollert vestlig del og en østlig del under opprørsstyrkenes kontroll. Mange sier det vil være et vendepunkt i den nesten seks år lange borgerkrigen dersom Aleppo faller.

En kvinne venter på å få møte slektninger som er evakuert fra Øst-Aleppo i Syria. Foto: Omar Sanadiki / Reuters
En kvinne venter på å få møte slektninger som er evakuert fra Øst-Aleppo i Syria. Foto: Omar Sanadiki / Reuters

Samtidig med dramaet som utspiller seg i den stadig mer raserte syriske storbyen, møttes utsendinger fra flere land i Paris og Genève lørdag i nok et forsøk på å få i stand en våpenhvile. USAs utenriksminister John Kerry betegnet Syrias offensiv mot opprørerne i Aleppo som mulige krigsforbrytelser.

Mange har flyktet

Over 70.000 sivile har nå flyktet fra de opprørskontrollerte områdene øst i byen.

– De flyktet mot de regjeringskontrollerte områdene vest i Aleppo, samt mot bydelene der regjeringsstyrkene nylig har tatt kontrollen, sier Rami Abdulrahman i SOHR.

Natt til søndag flyktet minst 10.000 sivile fra områdene som fortsatt kontrolleres av opprørere, og i løpet av formiddagen tok ytterligere 4.000 seg over til regjeringskontrollert side av byen via såkalt humanitære korridorer opprettet av syriske regjeringsstyrker. Over 400.000 flyktninger befinner seg nå i Vest-Aleppo.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden