IS-krigere tilbake i Palmyra

Tempelet Baal Shamin Palmyra i Syria.
Tempelet Baal Shamin Palmyra i Syria. Foto: Stringer / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

IS-krigere har igjen inntatt den historiske byen Palmyra i Syria etter tre dager med kamper i området, melder SOHR.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekstremistgruppa ble fordrevet fra oldtidsbyen, som står på UNESCOs verdensarvliste, for åtte måneder siden.

Abdel Rahman, som leder eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), meldte fredag at IS sto like i utkanten av byen og at de var i kamp med syriske regjeringsstyrker. Lørdag har ekstremistene rykket fram.

– IS gikk inn i Palmyra lørdag og oppholder seg nå den nordvestlige delen. Det pågår også kamper med hæren i sentrum av byen, sier Rahman.

IS inntok byen i mai i fjor, og forårsaket store skader både i den moderne byen og i antikkens Palmyra. Gruppen drev blant annet målrettet ødeleggelse av templer og andre kulturminner.

Kampene ved Palmyra de siste dagene har kostet mange liv. Fredag ble det meldt at 49 regjeringssoldater var drept av IS i løpet av ett døgn. IS hevder lørdag at de har skutt ned ett av regimets fly ved oljefeltene nær Jazal, en by nordvest for Palmyra.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den USA-ledede koalisjonen mot IS sier at den i slutten av forrige uke gjennomførte et omfattende angrep mot IS' tankbiler ved oldtidsbyen. 168 kjøretøy som fraktet olje og drivstoff skal ha blitt ødelagt.

– IS-leder drept i luftangrep i Syria

En av ekstremistgruppen IS' ledere i Syria er drept i et luftangrep fra den amerikanskledede koalisjonen, ifølge USAs forsvarsdepartement.

– Krigsfly fra koalisjonen angrep og drepte tunisieren Boubaker al-Hakim i Raqqa i Syria 26. november, sier Pentagons talsmann Ben Sakrisson i en uttalelse til nyhetsbyrået AFP.

– Al-Hakim var en ISIL-leder som i lang tid har drevet med terror, og som hadde dype forbindelser til franske og tunisiske jihadistsympatisører, sier han, og bruker en annen vanlig forkortelse for IS.

– Tyrkia går inn i syriske Al-Bab

Det tyrkiske forsvaret har sammen med sine allierte gått inn i den syriske IS-bastionen al-Bab, ifølge observatørgruppen Syrian Observatory for Human Rights. – De gikk inn i al-Bab fra nordøst etter harde sammenstøt med jihadistene og mens byen ble bombardert av tyrkisk artilleri, sier Rami Abdulrahman fra gruppen.