FN: Aleppo-opprørere hindrer sivile i å dra

FLUKT: Syriske sivile ønsker å flykte fra krigens herjinger, men ifølge FN lar ikke Aleppo-opprørerne dem gjøre det fritt.
FLUKT: Syriske sivile ønsker å flykte fra krigens herjinger, men ifølge FN lar ikke Aleppo-opprørerne dem gjøre det fritt. Foto: Sana / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opprørere i Øst-Aleppo hindrer sivile fra å flykte fra de beleirede bydelene, hevder FN. FN er også dypt bekymret over meldinger om at flere hundre menn skal ha forsvunnet etter å ha rømt fra Øst-Aleppo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere titusener sivile har klart å flykte fra opprørskontrollerte bydeler i Øst-Aleppo til regjeringskontrollerte områder vest i byen, ifølge FNs høykommissær for menneskerettigheters talsmann Rupert Colville.

Han opplyser at OHCHR er dypt bekymret over meldinger om at flere hundre menn angivelig har forsvunnet etter at de tok seg over fra Øst-Aleppo og inn i regjeringskontrollerte bydeler i vest.

Borte i flere dager

Colville viser til at mennenes familiemedlemmer har sagt at de mistet kontakt med mennene, som er i alderen mellom 30 og 50 år, da de flyktet fra opposisjonskontrollert Øst-Aleppo for 7-10 dager siden. OHCHR er dessuten også bekymret over meldinger om at noen sivile som forsøker å flykte fra Øst-Aleppo nå, blir hindret av væpnede opprørere, og i noen tilfeller blir beskutt.

– Sivile blir brukt som skjold og hindres fra å dra, sa Colville fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye luftangrep

Russland hevdet torsdag at president Bashar al-Assad skulle ta en pause i kamphandlingene, men syriske myndigheter stanset bare luftangrepene mot Øst-Aleppo, som kontrolleres av opprørere.

Syriske styrker fortsatte gjennom natten og morgenen fredag med artilleriangrep på opprørskontrollerte bydeler i Øst-Aleppo. Minst 18 sivile ble drept, melder eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

En AFP-reporter i området opplyser å ha hørt drønnene fra artilleriet hele natten.

– Det var kraftig beskytning og harde kamper i flere av de okkuperte områdene, spesielt i Bustan al-Qasr, sier leder for SOHR, Rami Abdulrahman.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag ettermiddag ble det på nytt meldt om at syriske regjeringsstyrker gjennomførte luftangrep mot mål i byen. SOHR melder om minst tolv angrep.

Sårede kommer ikke ut

Forsøk på å evakuere flere hundre sårede mennesker har brutt sammen, til tross for bønnfalling fra helsepersonell tidligere denne uken. En sykehusleder i en opprørskontrollert bydel i Øst-Aleppo har sagt at leger har lagt fram lister over pasienter som må evakueres for å få behandling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har ennå ikke fått svar, og angrepene fortsetter, sier han.

Sergej Lavrovs utspill om en pause i syriske angrep torsdag, kom etter samtaler med USAs utenriksminister John Kerry i Hamburg.

Fredag formiddag uttalte Lavrov at angrepene skal fortsette så lenge det fortsatt finnes «banditter» igjen i Øst-Aleppo. Han la til at militæreksperter og diplomater skal møtes på nytt i Genève lørdag i et forsøk på å meisle ut detaljer rundt hvordan både sivile og opprørere kan forlate Øst-Aleppo.

– 8.000 har flyktet

Syriske myndigheter hevder at regjeringsstyrkene nå kontrollerer 90 prosent av Øst-Aleppo. Men påstanden bestrides av en talsmann for opposisjonen. Han hevder at et titall bydeler i Aleppo fortsatt er på opprørernes hender.

– Over 30 prosent av Øst-Aleppo kontrolleres av oss, sier Osama Abu Zayd, som er rådgiver for den løst sammensatte paraplyorganisasjonen Free Syrian Army og basert i Tyrkia.

Fredag formiddag hevdet den russiske hæren at over 8.000 sivile, blant dem nesten 3.000 barn, hadde benyttet seg av muligheten til å flykte fra Øst-Aleppo det siste døgnet, med russisk hjelp.

14 opprørere har dessuten overgitt seg til syriske regjeringsstyrker og blitt benådet, ifølge den russiske hæren.