Titusener har flyktet fra Øst-Aleppo

Syrere som er evakuert fra Øst-Aleppo, i ferd med å gå om bord i busser i den regjeringskontrollerte delen av byen. Bildet er offentliggjort av det statlige syriske nyhetsbyrået SANA tirsdag.
Syrere som er evakuert fra Øst-Aleppo, i ferd med å gå om bord i busser i den regjeringskontrollerte delen av byen. Bildet er offentliggjort av det statlige syriske nyhetsbyrået SANA tirsdag. Foto: Sana / Reuters

20.000 mennesker har flyktet fra opprørskontrollerte Øst-Aleppo i løpet av de siste tre døgnene, melder Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innbyggerne i den beleirede bydelen rømmer fra den voldsomme offensiven til de syriske regjeringsstyrkene.

Tallet er et anslag, og ICRCs talskvinne Krista Armstrong sier tirsdag at situasjonen er uklar.

– Folk flykter i ulike retninger, sier hun. Tomhendte flyktninger har både krysset frontlinjen over til den regimekontrollerte delen av byen og tatt seg over i kurdiskkontrollerte områder.

Tidligere tirsdag meldte eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) at om lag 27.000 sivile var drevet på flukt de siste dagene. Det er ventet at flyktningstrømmene vil vokse.

– Så lenge kampene fortsetter vil flere bli tvunget til å flykte. Det forbereder vi oss på, sier president Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors.

Les også: Syria hevder nær 500 opprørere har overgitt seg

Drives tilbake

I de opprørskontrollerte delene av byen er det omtrent ikke mat igjen, og sykehusene er bombet i grus. Samtidig fortsetter luftangrepene med full styrke, mens bakkekampene blir stadig mer intense. De siste dagene har opprørerne mistet nesten en tredel av sitt territorium i Øst-Aleppo.

Tirsdag meldte lokale redningsarbeidere at 25 personer er drept og mange flere såret i et luftangrep mot bydelen Bab al-Nairab. Ofrene skal ha vært personer som har flyktet lenger inn i de opprørskontrollerte områdene.

Ifølge FN er det kommet meldinger om at sivile som forsøker å flykte fra Øst-Aleppo, blir stanset av opprørere.

Les også: Opprørerne drevet ut av det nordøstlige Aleppo

– Grufullt

Sjefen for FNs humanitære operasjoner, Stephen O'Brien, betegner situasjonen som skrekkinngytende.

– Partene i konflikten i Syria har gang på gang vist at de er villige til å gjøre hva som helst for å sikre militær framgang, selv om det betyr drap, lemlestelse og å sulte folk til underkastelse, sier O'Brien.

De over 200.000 gjenværende innbyggerne i Øst-Aleppo har vært beleiret i månedsvis. Mange av dem er slektninger til menn som slåss mot regimet. Andre har av ulike årsaker ikke kunnet forlate områdene.

– Verden har overlatt befolkningen i Øst-Aleppo til sin egen skjebne. Grunnen er faren for at konflikten skal eskalere til en enda større krig, sier Midtøsten-ekspert Cecilie Hellestveit til NTB.

Forskeren tror regimet forsøker å sikre seg så mye territorium som mulig før Donald Trump overtar som USAs president i januar. Ved å slå ned opprørsgrupper i Aleppo og Damaskus-distriktet, gjør regimet og Russland seg til en uunnværlig alliert for USA i den videre kampen mot IS, framholder Hellestveit.

Les også: Egeland: – Kunne ikke vært verre i Øst-Aleppo

Uforutsigbart

Forskeren understreker imidlertid at den videre utviklingen er høyst uforutsigbar. Det er både usikkert hva USAs president Barack Obama vil kunne gjøre, og hvor langt Russland vil gå når det gjelder Aleppo.

– Det vil være vanskelig for Obama å sitte å se på at befolkningen i Aleppo slaktes i en krig som i stor grad hviler på Obama-administrasjonens skuldre. Men det er heller ikke gitt at Assad-regimet har helt frie tøyler selv om det militært sett vil kunne gå helt inn i de opprørskontrollerte områdene, sier Hellestveit.

– Heller ikke Russland er interessert i at Øst-Aleppo blir et slaktehus, føyer hun til.

Les også: – Alle sykehus i Øst-Aleppo ute av drift

Personvernpolicy