SOHR: – Assad-regimet slapp 1.128 tønnebomber i oktober

Bildet viser gamlebyen i Aleppo, som under krigen har fått store skader som følge av de mange bombardementene. I perioder har regimet sluppet mengder av tønnebomber over de opprørskontrollerte områdene av byen. Foto: Reuters / NTB scanpix
Bildet viser gamlebyen i Aleppo, som under krigen har fått store skader som følge av de mange bombardementene. I perioder har regimet sluppet mengder av tønnebomber over de opprørskontrollerte områdene av byen. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det syriske regimet har i løpet av oktober sluppet et stort antall tønnebomber over flere provinser, og aller mest i områdene utenfor Damaskus, melder eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gruppen registrerte 1.128 slike angrep i oktober i provinsene Damaskus, Hama, Aleppo og Idlib. I alt 14 sivile er drept i angrepene, ifølge SOHRs oversikt. De har også ødelagt 14 sivile sentre.

I rapporten, som er laget i samarbeid med Det syriske nettverket for menneskerettigheter, anslås det at rundt 14.150 tønnebomber er blitt sluppet over ulike områder i Syria siden Russland gikk inn i krigen på regimets siden i fjor høst.

Tønnebomber er laget av oljefat fylt med sprengstoff, spikre og annet skrapmetall som sprer seg utover og rammer tilfeldig idet tønnen treffer bakken.

SOHR mener at bruken av dette våpenet er en krigsforbrytelse ettersom tønnebomber ikke bare forårsaker store skader og dreper sivile, men fordi de også terroriserer befolkningen.

Regimets første registrerte bruk av tønnebomber var i oktober 2012. Da ble de brukt mot sivile i Salqiin i Idlib-provinsen. Bruken er mindre nå enn tidligere, men fortsatt krever de sivile liv i de fleste områder av Syria, ifølge SOHR.

Les også: Russland vil angripe Aleppo fra hangarskip

Nye flyangrep mot opprørsmål i Aleppo

Russland kaller NATO-bekymring for «absurd»