FN mener skoleangrep i Syria kan være krigsforbrytelse

<p>UTBOMBET: Et knust klasserom etter angrep mot landsbyen Hass i Syria onsdag. Minst 22 skolebarn skal ha blitt drept i byen. Foto: Ammar Abdullah / Reuters / NTB scanpix</p>
UTBOMBET: Et knust klasserom etter angrep mot landsbyen Hass i Syria onsdag. Minst 22 skolebarn skal ha blitt drept i byen. Foto: Ammar Abdullah / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Flyangrepet mot en skole i Idlib-provinsen i Syria kan være en krigsforbrytelse, mener FNs generalsekretær Ban Ki-moon. Minst 22 barn og seks lærere skal ha blitt drept i angrepet onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ban ber om at det straks blir satt i gang en gransking av angrepet.

– Hvis det var med overlegg, kan dette angrepet være en krigsforbrytelse, sier generalsekretæren i en uttalelse torsdag.

Den tidligere britiske statsministeren Gordon Brown, som i dag er FNs spesialutsending for utdanning, er enig i generalsekretærens vurdering.

– Av 98 separate angrep på skolebarn i Syria de siste to årene, er dette det verste, sier Brown.

– Jeg oppfordrer FNs sikkerhetsråd til straks å bli enige om at Den internasjonale straffedomstolen skal innlede en etterforskning, sier han.

Eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights, som følger konflikten gjennom et nettverk av kilder og aktivister inne i Syria, sier at fly «som enten var russiske eller syriske» gjennomførte seks angrep mot landsbyen Hass. Russiske myndigheter avviser at landets fly var involvert.

FNs barnefond UNICEF sier at skolen, som ligger i et opprørerkontrollert område, ble truffet gjentatte ganger.

– Dette er en tragedie. Det er en skandale, og hvis det skjedde med overlegg, er det er en krigsforbrytelse, sier UNICEF-direktør Anthony Lake.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden