Spania kritiseres for å ha latt russiske krigsskip fylle drivstoff

Det russiske hangarskipet Admiral Kuznetsov utenfor norskekysten på vei mot Middelhavet, fotografert fra et norsk overvåkingsfly mandag 17. oktober. Foto: 333 Skvadronen / Reuters / NTB scanpix
Det russiske hangarskipet Admiral Kuznetsov utenfor norskekysten på vei mot Middelhavet, fotografert fra et norsk overvåkingsfly mandag 17. oktober. Foto: 333 Skvadronen / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Russland har trukket anmodningen om at russiske krigsskip får fylle drivstoff i den spanske enklaven Ceuta etter at nyheten ble møtt med kraftige reaksjoner i flere NATO-land.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det russiske hangarskipet Admiral Kuznetsov og andre russiske fartøy, samt det som trolig er ubåter, har de siste dagene passert Nordsjøen og Den engelske kanal på vei mot Middelhavet. Onsdag morgen var de ventet å passere Gibraltar.

En talsmann for den russiske ambassaden i Madrid oppga onsdag ettermiddag at anmodningen om å fylle drivstoff i Ceuta er trukket, men uten å oppgi hvorfor.

NATO-tema

Saken var samme dag et hett tema under NATOs forsvarsministermøte i Brussel.

NATO-sjef Jens Stoltenberg kritiserte ikke Spania direkte, men uttrykte bekymring for at de russiske skipene er på vei til Syria, og at Spania risikerer å spille en rolle i at den syriske sivilbefolkningen, spesielt i Aleppo, blir utsatt for enda verre lidelser.

– Det er en beslutning som tas av hvert enkelt land om de vil bistå med drivstoff og tanking til russiske fartøy, men i denne saken har jeg fremmet et meget tydelig budskap om at vi er urolige over at denne hangarfartøysgruppen kan komme til å bli brukt til flere angrep mot Aleppo, sa Stoltenberg.

– Menn, kvinner og barn dør hver eneste dag idet de blir drept i uverdige angrep mot sine boliger og selv mot sykehus, fastslo han.

Les også:

Slik kan Russland invadere Sverige på få timer

– Et veldig farlig tidspunkt å slutte å lytte til Russland

Via Gibraltar

Belgias tidligere statsminister Guy Verhofstadt, som nå er EUs brexit-forhandler med Storbritannia, har kalt Spanias avgjørelse om å tillate russerne å fylle drivstoff som «skandaløs».

Storbritannias tidligere forsvarsminister Gerald Howarth har uttalt til Daily Telegraph at det er svært uheldig at et NATO-land tillater russiske skip å fylle drivstoff.

USAs NATO-ambassadør Douglas Lute sier Russland har fulle rettigheter til å seile i internasjonalt farvann. Imidlertid kan det være problematisk hvis Admiral Kuznetsov, som har et titall krigsfly og helikoptre om bord, bidrar til bombingen av sivile mål i Syria, særlig i og rundt Aleppo, ifølge Lute.

Les også: Russiske skip med atomvåpen i Østersjøen: – Oppsiktsvekkende

Personvernpolicy