Russland lover tre dagers våpenhvile i Aleppo

En mann sykler i den opprørskontrollerte bydelen al-Sukkari i Aleppo, dagen før den humanitære pausen skulle starte. Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters / NTB scanpix
En mann sykler i den opprørskontrollerte bydelen al-Sukkari i Aleppo, dagen før den humanitære pausen skulle starte. Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FN håper syke og sårede kan evakueres fra Øst-Aleppo fredag etter at Russland lovet å la våpenhvilen gjelde i 11 timer hver dag i tre dager.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aleppo:

* Aleppo var før krigen Syrias største by med om lag 3 millioner innbyggere.

* Ligger nordvest i Syria, 50 kilometer fra grensa til Tyrkia, og er hovedstad i provinsen med samme navn.

* Aleppo har vært delt mellom opprørsstyrker i den østlige delen og regjeringsvennlige styrker siden midten av 2012.

* Det er ulike anslag over hvor mange sivile som befinner seg i byen nå. Noen opererer med 1,2 millioner i de regjeringskontrollerte delene og 250.000 i de opprørskontrollerte.

* Syriske regjeringsstyrker med russisk luftstøtte innledet 22. september en stor offensiv for å erobre den opprørskontrollerte delen av byen.

– Vi mener vi nå har fått alle klarsignaler vi trenger, sa FN-rådgiver Jan Egeland på en pressekonferanse i Genève torsdag.

– Vi håper de første medisinske evakueringene kan finne stede i morgen, føyde han til.

FN skal ha fått grønt lys til evakuering av syke og sårede fra alle stridende parter i den krigsherjede syriske byen.

Samtidig har Russland lovet at pausen i kampene i Aleppo skal vare ut lørdag.

– Russland har fortalt FN at de vil innføre en daglig pause på elleve timer i tre dager, sier Jens Lærke, talsmann for FNs kontor for koordinering av humanitære aktiviteter (OCHA).

Våpenstillstanden, eller den «humanitære pausen», ble innledet torsdag morgen. Få timer før den utløp, kom meldingen om forlengelsen.

Tidligere på dagen ble det meldt om skyting og sammenstøt ved en evakueringspassasje ved frontlinjen i sentrum av byen, men siden har det stort sett vært stille.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: «Humanitær pause» i gang i Aleppo

Kan dra til Idlib

Ifølge Egeland er det Verdens helseorganisasjon, Røde Kors og lokale sivile grupper som skal stå for evakueringen.

Pasientene vil få velge om de vil bringes til den vestlige delen av Aleppo, som kontrolleres av regimet, eller til opprørskontrollerte Idlib.

Egeland vil ikke gi noen forsikringer om at våpenhvilen vil holde gjennom helgen. Hvis den varer enda lenger, mener han imidlertid at det vil være mulig å evakuere hundrevis av mennesker, både sårede og deres familier, samtidig som det kan bringes inn sårt tiltrengt mat og medisiner til den gjenværende befolkningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kurdiske militssoldater drept nord for Aleppo

Ikke trygge

Via høyttalere ble sivile torsdag oppfordret til å forlate de opprørskontrollerte områdene. Innbyggere sier til nyhetsbyrået AFP at de gjerne vil reise, men ikke er sikre på at det er trygt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Selv om jeg gjerne vil dra vil jeg ikke risikere mitt eller familiens liv, sier Mohammed Shayah, en arbeidsledig firebarnsfar.

En annen innbygger, Monther Etaky, har ingen tillit til at russerne og regimet har gode intensjoner. Han tror folk som forlater området, vil bli pågrepet og at bombardementene vil starte igjen, verre enn før.

– Russland forsøker å framstille våpenhvilen som en slags gave, som hele verden takker dem for. Men jeg tror ikke på dette, skriver Etaky til nyhetsbyrået TT.

Det syriske militæret brukte torsdag høyttalere i et forsøk på å få opprørere til å oppgi kampen.

«Kampen for å bringe Aleppo tilbake til nasjonens fold er i sin siste fase. Det er meningsløst å fortsette kampen», lyder beskjeden gjennom de skurrete høyttalerne.

Les også: Russland villig til å stanse luftangrep på ubestemt tid

Artikkelen fortsetter under annonsen

Åtte korridorer

Russland og den syriske hæren har lovet å åpne i alt åtte trygge korridorer ut av Øst-Aleppo. To av dem skal også kunne brukes av opprørere såfremt de lar våpnene sine ligge igjen.

Den siste måneden er om lag 2.700 mennesker drept og såret under regimets og Russlands offensiv mot Øst-Aleppo, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Torsdag er det nytt møte om den humanitære situasjonen i Syria i FNs hovedforsamling. I alt 70 land har bedt om møtet, men verken Russland eller Kina er blant dem, og en rekke av medlemslandene i Sikkerhetsrådet har ikke signert brevet. FNs Syria-utsending Staffan de Mistura vil delta via videolink fra Genève.

Les også: Mistura: Bombestans i Aleppo gir tilstrekkelig tid