Kerry om Syria-møtet: – Åpen idédugnad

USAs utenriksminister John Kerry (midten) i Lausanne lørdag. Foto: Denis Balibouse / Reuters / NTB scanpix
USAs utenriksminister John Kerry (midten) i Lausanne lørdag. Foto: Denis Balibouse / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Stemningen var spent, men det fremkom nye ideer, sier USAs utenriksminister John Kerry om lørdagens Syria-møte i Sveits. Samtidig fortsetter kampene i Syria med uforminsket styrke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Kerry og hans russiske motpart Sergej Lavrov deltok på møtet i Lausanne, sammen med utenriksministrene fra Tyrkia, Iran, Saudi-Arabia, Qatar og Jordan.

Etter det mer enn fire timer lange møtet forlot ministrene like etter klokken 20 hotellet Beau-Rivage. Møtet ble avsluttet uten at det ble gitt noen felles kommentarer til pressen om hva resultatet av møtet hadde vært.

– Spenning

Kerry sier imidlertid lørdag kveld at møtet var en «åpen idédugnad», og at det framkom «nye ideer».

– Det var noen vanskelige øyeblikk, og det var åpenbart spenning, men alle var konstruktive, sier Kerry.

Mens Washington gjentatte ganger har tatt til orde for Syrias president Bashar al-Assads avgang, samt gitt støtte til opprørere, har Russland i over ett år deltatt i krigen til støtte for regimet. Av de andre landene som deltok på møtet, støtter Tyrkia, Saudi-Arabia og Qatar opprørere, mens Iran støtter Assad.

Både Kerry og Lavrov opplyser at utenriksministrene som deltok på møtet, er enige om å fortsette dialogen.

– Vi ble enige om å forlenge vår kontakt over de nærmeste dagene, sier Lavrov.

Eget møte

Før møtet begynte hadde Kerry og Lavrov et eget møte der de snakket sammen i rundt 40 minutter. Verken Kerry eller Lavrov ville imidlertid kommentere innholdet i disse samtalene.

Møtet mellom Kerry og Lavrov var det første etter at en våpenhvile i Syria støttet av Washington og Moskva kollapset fullstendig i slutten av september. Washington trakk seg få dager senere fra de bilaterale samtalene med Russland som hadde som mål å redde våpenhvilen.

Amerikanske tjenestemenn framholder fortsatt at det «bilaterale sporet» er dødt. I forkant av lørdagens møte sa en amerikansk tjenestemann i Kerrys følge at planen nå er å få landende som er mest involvert i konflikten, til å møtes for å finne nye løsninger.

– Selv om strategien for å komme fram til gode løsninger i Syria har endret seg, så har ikke det overordnede målet endret seg, sa tjenestemannen.

Kampene fortsetter

Samtidig som Syria-møtet ble holdt i Sveits, fortsetter kampene å rase med uforminsket styrke i Syria. Lørdag gjennomførte blant annet russiske og syriske fly flere angrep mot opprørskontrollerte områder av storbyen Aleppo, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Lørdag opplyste også det russiske forsvarsdepartementet at det russiske hangarskipet Admiral Kuznetsov nå har satt kursen mot kysten av Syria. Hangarskipet har følge av flere andre russiske marineskip på vei mot Middelhavet, blant annet en jager, en krysser og skip som kan brukes til antiubåtkrigføring.

Les også: Obama i nye samtaler om Syria

Les også: New Zealand forbereder nytt Syria-forslag i Sikkerhetsrådet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært