Sinnet mot russerne vokser i EU

Aleppo er nå en dødsfelle, særlig for barna, advarer Leger Uten Grenser og UNICEF.
Aleppo er nå en dødsfelle, særlig for barna, advarer Leger Uten Grenser og UNICEF. Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters

Europeerne er rasende på Russland for det voldsomme bombardementet i Syria, men er i villrede om hva de skal gjøre. Samtidig fortsetter bombene å regne over Øst-Aleppo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag samles utenriksministrene i EU i Luxembourg for å diskutere den vanskelige situasjonen i Syria.

Russiske kampfly har latt bombene regne over de opprørskontrollerte delene av byen Aleppo, med store sivile tap som konsekvens.

Diskuterer sanksjoner

I EU diskuterer diplomatene nå alt fra å innføre sanksjoner mot russere som er involvert i krigføringen, til å trekke Russland for Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) for krigsforbrytelser i Syria. Det siste anses ikke som sannsynlig, men bare det at det snakkes om, viser hvor stor bestyrtelsen er, sier en diplomatkilde.

– Russiske angrep har nå drept flere sivile enn angrep fra IS, påpeker EU-diplomaten.

Les også: Russland tilbyr opprørere i Syria en «trygg vei ut»

EU-ministrene vil neppe vedta sanksjoner mot russere på mandag, men saken er i rask bevegelse og kan også komme opp igjen på EU-toppmøtet mot slutten av neste uke, ifølge diplomaten.

– Det er en rekke land som presser på for sanksjoner, sier kilden, som uttaler seg anonymt i forkant av mandagens møte.

Stille i dørene

Mens noen land mener EU må demonstrere overfor russerne hvor «rasende» de er, mener andre det er bedre å gå stille i dørene og forsøke å arbeide i kulissene for å finne løsninger, forklarer kilden.

Les også: USA og Russland møtes til nye Syria-samtaler

Frankrike er blant dem som har anklaget Russland for mulige krigsforbrytelser i Syria, men utenriksminister Jean-Marc Ayrault tror likevel ikke at sanksjoner er veien å gå.

– Sanksjoner for sanksjonenes egen skyld har ingen prioritet, sa han etter et møte med sine italienske og tyske kolleger i Roma tidligere i uka.

– Springbrett

Fredag fortsatte bombene å falle over de opprørskontrollerte delene av Aleppo, der nærmere 400 mennesker skal være drept siden regjeringsstyrkene innledet sin offensiv i forrige måned.

Syrias president Bashar al-Assad betegner slaget om Aleppo som helt avgjørende i krigen og sier at byen vil kunne bli «et springbrett» for å gjenerobre andre opprørskontrollerte områder av landet dersom regjeringsstyrkene lykkes.

– Vi må renske dette området og presse terroristene over til Tyrkia eller dit de kommer fra, eller vi må drepe dem. Det fins ingen annen løsning, sier han til russiske Komsomolskaja Pravda.

Les også: Russisk kampfly hamrer løs mot Aleppo

Dødsfelle

Leger Uten Grenser betegner nå de opprørskontrollerte delene av Aleppo som en dødsfelle, særlig for barn.

– Alle mulige sivile mål blir truffet, skoler ødelegges og barn dør daglig, konstaterer Carlos Francisco, som leder hjelpeorganisasjonens virksomhet i Syria.

Også i de regjeringskontrollerte områdene av Aleppo koster krigen liv, og torsdag ble fire barn som var på vei til skolen drept i et granatangrep fra opprørere, opplyser FNs barnefond. Tre andre barn ble såret i angrepet.

– UNICEF ber alle parter i konflikten om å beskytte sivile og stanse angrepene mot sivil infrastruktur, deriblant skoler, heter det i en kunngjøring.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært