Meny

USA håper å redde våpenhvilen i Syria tross nye angrep

USAs utenriksminister John Kerry i FN tidligere denne uken. Foto: Lucas Jackson / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Våpenhvilen i Syria er ikke død, insisterer USA. Men partene i krigen beskylder hverandre for flere alvorlige brudd på avtalen.

Kerry forsikret at våpenhvilen står ved lag etter et møte for landene i den såkalte Støttegruppen for Syria i New York tirsdag.

Flere av de andre medlemmene av gruppen, som ledes av USA og Russland, var langt mer usikre. Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault beskrev møtet som dramatisk og dystert, men understreket at landene må fortsette å gjøre alt de kan.

Les også:   Obama: – Finnes ingen militær løsning i Syria

Også USAs president Barack Obama insisterte på at den diplomatiske innsatsen må fortsette da han holdt sin siste tale til FNs hovedforsamling i New York samme dag.

– Det finnes ingen militær seier som kan vinnes i Syria. Vi må fortsette å støtte det harde diplomatiske arbeidet, som forsøker å stanse volden og levere nødhjelp til de som trenger det, sa Obama.

Ingen tar ansvar

Kerry og Obamas felles håp om diplomati og samarbeid står imidlertid i kontrast til den nåværende situasjonen mellom partene i Syria, der det strides om hvem som er ansvarlig for angrepet på en FN-kolonne mandag.

Les også:   Dette er (også) Syria nå

Minst 20 mennesker livet da en kolonnen med nødhjelp ble angrepet utenfor Aleppo, og enda flere liv kan gå tapt siden FN nå har sett seg nødt til å stanse frakt av nødhjelp til det krigsherjede området.

USA mener nødhjelpskolonnen ble rammet av et russisk flyangrep, noe Russland avviser. I stedet mener russiske myndigheter at bakkestyrker fra en av de mange opprørsgruppene i Syria kan ha stått bak angrepet.

– Ingen form for flyangrep på noen humanitær FN-kolonne i den sørvestlige utkanten av Aleppo er blitt gjennomført av russiske eller syriske fly, sier talsmann Igor Konasjenkov i det russiske forsvarsdepartementet.

Les også:   FN: – Bombing av nødhjelpskolonne kan være krigsforbrytelse

En FN-talsmann sier på sin side til nyhetsbyrået Reuters at det er uklart om kolonnen ble angrepet fra bakken eller luften.

– Total svakhet

Opprørsleder Riad Hijab fra opprørsalliansen HNC mener imidlertid å ha bevis for at Russiske og Syriske fly gjennomførte angrepet.

– Gjennom denne tragiske hendelsen har FN blitt truffet direkte, men det er ingen konsekvenser. Det er nok en illustrasjon av verdenssamfunnets totale svakhet, sier Hijab.

Les også:   Røde Kors rystet over bombing av nødhjelpskolonne

Også syriske myndigheter kommer med kraftig kritikk mot de utenlandske partene i konflikten, og mot FNs generalsekretær Ban Ki-moon som i sin tale i hovedforsamlingen tirsdag anklaget Syrias regjering for drap og tortur.

– FN har mislyktes i sin rolle i å finne løsninger på internasjonale problemer, og har aldri løst noen som helst konflikt, heter det i en uttalelse fra Syrias utenriksdepartement.

Brudd på våpenhvilen

Partene i Syria strides også om hvem sin skyld det er at våpenhvilen i landet i praksis ikke lenger fungerer.

Syriske myndigheter begrunner det med at USA ikke har kontroll over allierte opprørsgrupper som skal ha brutt våpenhvilen gjentatte ganger.

Russland har også anklaget luftstyrkene til den USA-ledede koalisjonen for brudd på våpenhvilen, etter at de i helgen ved en feil skal ha drept 90 syriske regjeringssoldater. Både Storbritannia og Danmark har innrømmet at de deltok i dette angrepet.

I løpet av seks år med konflikt har mer enn 300.000 mennesker mistet livet i Syria, og millioner av mennesker er blitt drevet på flukt.

Populært