Meny

Obama: – Finnes ingen militær løsning i Syria

Obama holdt tirsdag sin siste tale til FNs hovedforsamling som USAs president. Foto: Lucas Jackson / Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Barack Obama insisterer på at hardt diplomatisk arbeid er den eneste løsningen på den brutale konflikten i Syria.

Obama gjentok budskapet i sin siste tale som president til FNs hovedforsamling tirsdag, dagen etter at den syriske hæren erklærte at våpenhvilen i landet var over.

– Det finnes ingen militær seier som kan vinnes. Vi er nødt til å fortsette det harde diplomatiske arbeidet som vil stanse volden, og levere nødhjelp til dem som trenger det, sa Obama.

Han kritiserte også Russland da han talte om bruk av militær makt til å løse konflikter i vår tid.

– Vi ser at Russland forsøker å gjenvinne tapt «ære» gjennom bruk av makt, men den imperialistiske tidsalderen er over, sa han.

Les også: Dette er (også) Syria nå

Paradoksal verden

Den amerikanske presidenten påpekte paradokset med at verden blir stadig rikere og mange steder fredeligere, samtidig som flyktningkrisen, terrorisme og et sammenbrudd i samfunnsstrykturen i Midtøsten representerer store utfordringer.

Han påpekte også at folk ser ut til å miste troen på statlige institusjoner.

– Dette er et paradoks som definerer den verdenen vi lever i i dag. Men vi må gå fremover, ikke bakover, sa Obama, og holdt fram oligarkier og andre ikke-demokratiske styreformer som eksempler på slike tilbakesteg.

– «Den sterke mann» vil alltid bryte sammen eller bruke andre samfunn som syndebukker, sa han, og trakk fram Nord-Korea som et eksempel på at autoritært styre ikke fører fram.

Les også: FN: – Bombing av nødhjelpskolonne kan være krigsforbrytelse

Fordømte murer

USAs president Barack Obama oppfordret til globalt samarbeid framfor isolasjon og bygging av murer.

– I dag vil en nasjon som er omringet av murer, kun fengsle seg selv. Vi må avvise enhver form for rasisme, fundamentalisme eller tro på at én etnisk gruppe er hevet over noen annen, sa Obama, tilsynelatende som et stikk til den republikanske presidentkandidaten Donald Trump.

Les også: Syria erklærer slutt på våpenhvilen

Presidenten mante heller til fellesskap og global integrasjon. Han ba verdens ledere om å ha mer forståelse for flyktningenes situasjon.

– Land som er velsignet med rikdom, kan gjøre mer for å hjelpe dem, sa han.

– Klimaproblemet haster

Presidenten oppfordret også FNs medlemsland til å arbeide raskere mot å nå klimamålene som ble satt i Paris i fjor. Samtidig ba han verdenssamfunnet samarbeide om å hjelpe fattige land slik at de kan unngå å forurense mer enn nødvendig.

– Hvis vi ikke gjør drastiske tiltak, vil regningen vi får være massemigrasjon, oversvømte byer, manglende tilgang på mat, og konflikter som blir født av desperasjon, sa han.

Populært