Meny

FN: – Bombing av nødhjelpskolonne kan være krigsforbrytelse

To dager etter at våpenhvilen ble inngått demonstrerte innbyggere i Aleppo mot president Assads regjeringsstyrker og etterlyste nødhjelp. Mandag brøt våpenhvilen sammen. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare timer før USA, Russland og andre viktige land møtes i New York i et forsøk på å redde den ødelagte våpenhvilen i Syria, pågår harde kamper flere steder i landet.

Våpenhvilen hadde vart i nesten sju dager da Syrias hær mandag ettermiddag konkluderte med at den ikke lenger har livets rett. Få timer senere ble rundt 20 vogntog med nødhjelp til 78.000 mennesker bombet i flyangrep utført av syriske eller russiske jagerfly.

Natt til tirsdag pågikk det en rekke luftangrep og beskytning mellom flere fronter i Syria, blant annet i storbyen Aleppo, de opprørskontrollerte østlige bydelene i hovedstaden Damaskus og andre steder som i den opprørskontrollerte byen Talbisseh sentralt i landet, samt i Idlib-provinsen nordvest i Syria.

– Våpenhvilen har brutt sammen, og folk forbereder seg på å bli truffet av tønnebomber. Dette er situasjonen vår, sier aktivisten Nayef Mustafa i byen Salqin i Idlib til AFP.

Skylder på hverandre

Syrias beslutning om å erklære våpenhvilen for over, var begrunnet med at USA angivelig ikke har hatt kontroll over allierte opposisjonsgrupper som ifølge syriske myndigheter gjentatte ganger har brutt våpenhvilen. USAs utenriksminister John Kerry svarte ved å si at han fortsatt håper våpenhvilen kan reddes, og ba Russland klargjøre sitt ståsted.

– Syria fulgte ikke opp avtalen. Russerne inngikk den. Nå må vi se på hva russerne har å si. Et viktig poeng er at russerne må kontrollere president Bashar al-Assad, som tydeligvis bomber uten hemninger, inkludert humanitære mål, sa Kerry til reportere i New York sent mandag kveld.

Russland står bak syriske myndigheters beslutning, uttaler Moskva. Syriske opprørere har ikke fulgt opp avtalen, noe som «truer våpenhvilen og avtalen som er inngått mellom USA og Russland», heter det.

Syria-møte

Tirsdag skal stormaktene og utenriksministre fra Den internasjonale støttegruppen for Syria (ISSG) møtes i New York for å prøve å redde våpenhvileavtalen.

– Vi skal se på status for avtalen etter at den ble inngått av USA og Russland for litt over en uke siden, se hvor vi står i dag og vurdere hvilke skritt vi må ta for å foreta forbedringer, sa talsmann Mark Toner i det amerikanske utenriksdepartementet mandag.

Utenriksminister Børge Brende (H) skal møte blant andre FNs spesialutsending for Syria, Staffan de Mistura.

Mulig krigsforbrytelse

FN mener at bombingen av lastebilene med nødhjelp kan være en krigsforbrytelse, dersom angrepet var tilsiktet. Minst tolv personer ble drept.

Bombingen har fjernet fokus fra luftangrepet som ble utført av den amerikanskledede koalisjonen mot en regjeringskontrollert flybase ved Deir al-Zor lørdag.

Australske, danske og britiske fly deltok i angrepet, der 90 soldater ble drept, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Russland og Syria kritiserte USA. Washington beklaget «utilsiktet tap av syriske liv», men mente at Moskva var blitt informert om at koalisjonen skulle gjennomføre angrep i området.

Deir al-Zor-angrepet var trolig den siste spikeren i kisten for fredsavtalen, noe syriske myndigheter gjorde et poeng av mandag kveld da Damaskus uttalte at USA bruker enhver anledning til å ødelegge en situasjon hver gang det er oppnådd framskritt. Det amerikanskledede angrepet mot flybasen var en gavepakke til IS, het det i meldingene fra Assads regime.

Populært