Tyrkia gir ikke etter for press, fortsetter angrepene

Tyrkiske styrker fortsetter angrepene mot kurdisk milits nord i Syria.
Tyrkiske styrker fortsetter angrepene mot kurdisk milits nord i Syria. Foto: Umit Bektas / Reuters

Tyrkia skal ha gitt etter for presset fra USA og stanset angrepene mot den kurdiske YPG-militsen nord i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verken tyrkiske eller kurdiske kilder meldte om nye angrep tirsdag ettermiddag, og de tyrkisk-støttede opprørerne i området hevdet også å ha innstilt sine angrep mot den kurdiske militsen.

– De siste timene har vi mottatt forsikringer fra alle involverte parter om at de vil slutte å skyte på hverandre og i stedet fokusere på trusselen fra IS, sier en talsmann for den amerikanske sentralkommandoen, oberst John Thomas.

– Dette er en løs avtale som i alle fall skal gjelde i et par dager, og vi håper at den vil bli varig, sier han.

Les også: Skrekkfunn i tidligere IS-områder i Irak og Syria

Amerikansk kritikk

USA støttet i utgangspunktet Ankaras intervensjon i Syria, men har med økende uro sett på at de tyrkiske styrkene og allierte opprørere har angrepet YPG-militsen i området.

– Vi har bedt Tyrkia om å rette oppmerksomheten mot IS og ikke angripe kurdiske styrker, sa USAs forsvarsminister Ashton Carter mandag.

Frankrikes president François Hollande slutter seg til kritikken og advarer mot en ytterligere opptrapping.

– Mangfoldige og motstridende intervensjoner øker bare risikoen for en generell oppblussing av krigen, sa Hollande, med klar adresse til Tyrkia.

Tyrkia avviser kritikken

Tyrkia ber på sin side USA om å stanse støtten til den kurdiske militsen.

– Amerikanerne bør revidere sin politikk som går ut på å støtte de kurdiske styrkene for enhver pris, sier en talsmann for president Recep Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin.

Les også: Frykter ny konflikt den dagen IS er kastet ut av Nord-Irak

Tyrkia fastholder at den kurdiske militsen må holde seg på østsiden av Eufrat, et krav også USA støtter.

– De kan ikke og vil ikke under noen omstendigheter få amerikansk støtte dersom de ikke følger opp løftene om dette, sa visepresident Joe Biden under et besøk i Ankara i forrige uke

Kamper ved Manbij

Ifølge en talsmann for den kurdisk-ledede opprørsalliansen Syrias demokratiske styrker (SDF), som tidligere i måneden gjenerobret byen Manbij fra IS, har de militante islamistene utnyttet den tyrkiske offensiven mot kurdisk milits de siste dagene.

Les også: Amnesty hevder USA lyver om sivile tap i krigen mot IS

Tirsdag morgen skal IS ha angrepet to landsbyer sør og vest for Manbij, etter først å ha sprengt tre bilbomber.

Kampene om de to landsbyene pågikk fortsatt utover ettermiddagen, opplyste talsmannen for den USA-støttede opprørsalliansen, Shervan Darwish.

Erobrer landsbyer

Et stort antall tyrkiskstøttede opprørere deltar også i offensiven mot IS og kurdisk milits nord i Aleppo-provinsen og har ifølge den syriske eksilgruppa SOHR tatt kontroll over mer enn 20 landsbyer de siste dagene.

Bare to av landsbyene som er erobret, var kontrollert av IS, de øvrige av kurdisk milits.

Kurderne, som president Bashar al-Assad har gitt en stor grad av selvstyre i Nord-Syria, fordømmer Tyrkias intervensjon og kaller den en krigserklæring.

Syriske myndigheter anklager Tyrkia for «regelrette forbrytelser mot menneskeheten» og har sendt en protest til FNs sikkerhetsråd.

Les også:

Bildet av Omran (5) har blitt ansiktet på barns lidelser i Syria

2016 i rute til å bli flyktningkrisens dødeligste år

Kurderne i Syria:

* Syria har om lag 2 millioner kurdere, de fleste i nordøst mot grensa til Tyrkia.

* Kurderne i Syria sluttet seg tidlig til opprøret mot president Bashar al-Assad.

* I 2012 trakk regjeringsstyrker seg ut av de kurdiske områdene og ga kurderne utvidet selvstyre og ansvar for å bekjempe andre opprørsgrupper.

* Partiet for en demokratisk, kurdisk union (PYD) og deres YPG-milits kontrollerer nå flere områder nord i Syria, som de har døpt Rojava eller Vest-Kurdistan – bestående av distriktene Jazira, Kobani og Afrin.

* YPG har fått amerikansk støtte i kampen mot IS.

* YPG har tette bånd til PKK i Tyrkia, som står på terrorlisten til USA, EU og Tyrkia.

* Et stort antall PKK-soldater kjemper i YPGs rekker.

* Human Rights Watch og Amnesty International anklager i rapporter PYD og YPG for overgrep mot sivile, vilkårlig fengsling og bruk av barnesoldater.

* I mars 2016 proklamerte kurderne Rojava som en autonom, føderal region, noe både myndighetene og opposisjonen i Syria protesterer mot. Det samme gjør USA og Tyrkia.

* YPG-militsen har med vestlig luftstøtte og amerikanske militærhjelp hatt framgang i kampen mot IS siste halvår og erobret tidligere i august Manbij fra islamistene.

* I forrige uke innledet Tyrkia en militæroffensiv mot IS og YPG og sendte stridsvogner, kampfly og spesialsoldater over grensa.

* Tyrkia krever at YPG-soldatene trekker seg tilbake fra områdene vest for elva Eufrat.

Personvernpolicy