HRW: Regjeringsstøttet milits bruker barnesoldater i Irak

Irakiske regjeringsstyrker har i lengre tid forberedt en storoffensiv mot millionbyen Mosul, som ble erobret av den militante islamistgruppen IS i juni 2014. Regjeringsvennlige militsgrupper vil spille en viktig rolle i offensiven, men har barnesoldater i sine rekker.
Irakiske regjeringsstyrker har i lengre tid forberedt en storoffensiv mot millionbyen Mosul, som ble erobret av den militante islamistgruppen IS i juni 2014. Regjeringsvennlige militsgrupper vil spille en viktig rolle i offensiven, men har barnesoldater i sine rekker. Foto: Stringer / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringsstøttede militsgrupper i Irak rekrutterer mindreårige krigsflyktninger og sender dem til fronten for å kjempe mot den ytterliggående islamistgruppa IS.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Human Rights Watch skjer rekrutteringen i Debaga-leiren 40 kilometer sør for Arbil, hovedstaden i den kurdiske regionen i Nord-Irak.

Leiren huser rundt 35.000 mennesker som er drevet på flukt fra kampene mellom IS og irakiske regjeringsstyrker.

Barna som rekrutteres, blir kjørt til en landsby nær Mosul, der de skal delta i den lenge varslede storoffensiven mot millionbyen som ble erobret av IS i juni 2014.

Ifølge Human Rights Watch er det to lokale stammemilitser i de kurdiske områdene som rekrutterer barna, i tett samarbeid med irakiske regjeringsstyrker og myndigheter.

Les også: Frykter ny konflikt den dagen IS er kastet ut av Nord-Irak

Må gripe inn

Menneskerettighetsorganisasjonen har tidligere dokumentert hvordan regjeringsstøttede sjiamuslimske militsgrupper og IS rekrutterer barnesoldater. Nå ber de omverdenen gripe inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En rekke land, blant dem Norge, samarbeider militært med de irakiske regjeringsstyrkene og deres allierte militsgrupper i kampen mot IS.

– Den irakiske regjeringen og deres utenlandske allierte må straks gjøre noe med dette, for å hindre at barn kjemper på begge sider av fronten i Mosul, sier Bill Van Esveld i Human Rights Watch.

Les også: Skrekkfunn i tidligere IS-områder i Irak og Syria

Fulle lastebiler

Ifølge øyenvitner i Debaga-leiren har rekrutteringen av barnesoldater pågått i flere måneder.

To militsgrupper har ankommet leiren med tomme lastebiler, for deretter å fylle dem opp med hundrevis av menn, blant dem også mindreårige gutter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjelpearbeidere i området bekrefter at militsgruppene rekrutterer soldater i leiren, for deretter å kjøre de til fronten.

Les også: Amnesty hevder USA lyver om sivile tap i krigen mot IS

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lønnes av myndighetene

Ifølge én hjelpearbeider tyder alt på at rekrutteringen skjer med irakiske myndigheters velsignelse ettersom irakiske regjeringsstyrker oppsøkte Debaga-leiren få dager før rekrutteringen fant sted, og militssoldater ved fronten har vært iført uniformer fra sikkerhetsstyrkene.

En av flyktningene som er rekruttert, en 20-åring, forteller at han får 447.500 irakiske dinarer, drøyt 3.100 kroner i måneden i lønn fra irakiske myndigheter.

– Vi inngår i bunn og grunn i det irakiske forsvaret, sier han.

Les også: Bildet av Omran (5) har blitt ansiktet på barns lidelser i Syria

Brudd på FN-konvensjon

Irak ratifiserte i 2008 FN-konvensjonen som forbyr all bruk av barnesoldater konstaterer Human Rights Watch.

– Som part i denne konflikten, må USA og andre koalisjonsmedlemmer legge press på den irakiske regjeringen og de irakiske militsgruppene, for å få slutt på rekrutteringen av barnesoldater, umiddelbart demobilisere barn som alt er rekruttert, arbeide for å reintegrere dem i samfunnet og straffe dem som har vært involvert i rekrutteringen av barn, slår Human Rights Watch fast.

– Kampen om Mosul må ikke utkjempes med barn ved fronten, sier Van Esveld.

Les også:

Høie avviser helsetrussel fra asylsøkere

Nå kan norsk politi pågripe og fengsle grunnløse asylsøkere

Mosul:

* Iraks nest største by. Ligger ved bredden av elva Tigris, rundt 400 kilometer nord for hovedstaden Bagdad.

* Hadde opprinnelig rundt 2,5 millioner innbyggere, flertallet sunnimuslimer.

* Nærmere halvparten av innbyggerne, de fleste fra kristne og sjiamuslimske minoriteter, flyktet da den ytterliggående sunnimuslimske islamistgruppa IS tok kontroll over byen i juni 2014.

* 90 prosent av de gjenværende innbyggerne er sunnimuslimer.

* Irakiske regjeringsstyrker og regjeringsvennlig milits, støttet av en USA-ledet koalisjon, har i lengre tid planlagt en militæroffensiv for å gjenerobre Mosul fra IS.

* Militsgruppene har ifølge Human Rights Watch barnesoldater i sine rekker, noe også IS har.

* Hjelpeorganisasjoner frykter at en offensiv mot Mosul vil føre til masseflukt og utløse en humanitær katastrofe.