Mange IS-massegraver funnet i Irak og Syria

Et stort antall massegraver er funnet i de tidligere IS-kontrollerte områdene i Irak og Syria. Tusenvis av ofre ligger i gravene.
Et stort antall massegraver er funnet i de tidligere IS-kontrollerte områdene i Irak og Syria. Tusenvis av ofre ligger i gravene. Foto: Stringer / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 72 massegraver er funnet i områder som tidligere var kontrollert av den ytterliggående islamistgruppa IS i Irak, mens 17 er funnet i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Associated Press har dokumentert og kartlagt massegravene, som inneholder fra tre til hundrevis, om ikke tusenvis av drepte.

– Det er i realiteten ikke gjort noe forsøk på systematisk å dokumentere de forbrytelsene som har funnet sted, på å samle beviser eller på å sikre at massegravene blir identifisert og beskyttet, sier Naomi Kikoler fra Holocaust Museum i Washington.

Hun besøkte nylig området, der særlig den religiøse minoriteten yazidiene fikk lide da IS rykket inn.

Les også: Frykter ny konflikt den dagen IS er kastet ut av Nord-Irak

For farlig

16 av massegravene i Irak ligger i området der sikkerhetssituasjonen gjør det for farlig å åpne dem.

Satellittbilder har bidratt til å kaste lys over massakrene som har funnet sted i de IS-kontrollerte områdene, men hvor mange ofre mange av gravene skjuler, vet ennå ingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Amnesty hevder USA lyver om sivile tap i krigen mot IS

Traumatiserte overlevende har bidratt med noen opplysninger, og IS selv har ikke gjort noe forsøk på å skjule sine ugjerninger. Islamistgruppa har filmet mange av massakrene og brukt dem aktivt i sin propaganda.

Les også: Bildet av Omran (5) har blitt ansiktet på barns lidelser i Syria

Massakrerte fanger

Over 600 tidligere innsatte fra Badoush-fengselet i utkanten av Mosul ligger trolig i en av massegravene som nå er oppdaget, men ingen vet med sikkerhet.

Anslagene over hvor mange som til sammen er drept i massakrer i de tidligere IS-kontrollerte områdene av Irak, varierer fra 5.200 til over 15.000.

Les også: 2016 i rute til å bli flyktningkrisens dødeligste år

Også i Syria har Associated Press kartlagt 17 massegraver i områder tidligere kontrollert av IS.

Den ene massegraven der viste seg å inneholde flere hundre drepte fra én og samme stamme, men også i Syria gjør krigen det vanskelig å åpne massegravene og kartlegge omfanget av massakrene.

Les også:

Høie avviser helsetrussel fra asylsøkere

Nå kan norsk politi pågripe og fengsle grunnløse asylsøkere