Ekspert: – Ny fase med tyrkiske angrep i Syria

Tyrkia fortsetter militæroffensiven mot den kurdiske YPG-militsen i Nord-Syria. Foto: Reuters / NTB scanpix
Tyrkia fortsetter militæroffensiven mot den kurdiske YPG-militsen i Nord-Syria. Foto: Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia fortsetter angrepene mot den kurdiske YPG-militsen nord i Syria, og det meldes om store sivile tap. En forsvarsekspert sier konflikten er inne i en ny fase med angrep i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 40 sivile er drept og 75 er såret i tyrkiske fly- og artilleriangrep mot landsbyene Jeb el-Kussa og Al-Amarna i Aleppo-provinsen, melder den syriske eksilgruppa SOHR ifølge nyhetsbyrået FNB.

Tilstanden til mange av de sårede skal være alvorlig.

De to landsbyene ligger drøyt 10 kilometer sør for Jarablus, som tyrkiske regjeringsstyrker gjenerobret fra den ytterliggående islamistgruppa IS tidligere i uka.

Jon Hallenberg, professor i statsvitenskap ved Försvarshögskolan, mener det er tydelig at Tyrkias rolle i krigen i Syria er endret, og at en ny fase er innledet, nå som Tyrkia har sendt inn bakkestyrker i Syria.

– Det er nok et veldig stort skritt, sier Hallenberg.

Les også: Krigsofre i Midtøsten rammet av ekstrem hete

Fly og stridsvogner

Tyrkia har ikke kommentert meldingen om sivile ofre, men den tyrkiske regjeringshæren hevdet søndag å ha drept 25 «terrorist-medlemmer» av den kurdiske PKK-geriljaen og YPG-militsen i Jarablus-området, ifølge det statlige nyhetsbyrået Anadolu.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia innledet onsdag en stor militæroffensiv i Nord-Syria og har sendt over 50 stridsvogner og nærmere 400 soldater over grensa for å bekjempe IS og kurdisk milits. Flere hundre tyrkiskstøttede opprørere er også med på intervensjonen og har tatt kontroll over flere landsbyer.

Lørdag kom det for første gang til direkte strid mellom de tyrkiske styrkene og YPG-soldater, noe som skjedde i Al-Amarna.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En tyrkisk regjeringssoldat ble drept og tre ble såret i et rakettangrep mot tyrkiske stridsvogner.

Les også: Amnesty: Syriske opprørere ansvarlige for drap og tortur

– Risikerer kurdisk strekning

Ifølge professor Hallenberg er YPG Ankaras viktigste mål. Den kurdiske innflytelsen nord i Syria har øket til en grad hvor det fra Tyrkias perspektiv risikerer å skape en kurdisk strekning langs grensen, sier han.

Hallenberg tror Ankaras verste mareritt er at kurdere i Syria og Tyrkia kan komme til å hevde selvstyre om det ikke tas grep.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det tror jeg er det mest uakseptable for Tyrkia, sier Hallenberg.

Les også: Bildet av Omran (5) har blitt ansiktet på barns lidelser i Syria

Østsiden av Eufrat

Den kurdiske militsen har fortsatt et nærvær i byen Manbij, drøyt 30 kilometer sør for Jarablus, som de erobret fra IS i begynnelsen av august.

YPG-militsen hevder å ha overlatt makten til et såkalt militærråd i Manbij, men for Tyrkia er ikke dette godt nok.

Myndighetene i Ankara krever at den kurdiske militsen trekker seg helt ut av byen og tilbake til østsiden av elva Eufrat.

Amerikansk ultimatum

USA, som har støttet YPG-militsen militært i kampen mot IS, stiller seg bak Tyrkias krav.

Visepresident Joe Biden gjorde det tidligere i uka klart at den kurdiske militsen vil miste støtten fra amerikanerne dersom den ikke trekker seg tilbake.

– De må trekke seg tilbake over Eufrat. De kan og vil ikke under noen omstendigheter få amerikansk støtte, dersom de ikke følger opp løftene om dette, sa Biden under et besøk i Ankara.

De siste dagers hendelser byr på en utfordrende balansegang for USA, mener professor Jon Hallenberg. Han tror likevel ikke at Washington vil velge kurderne først, da Tyrkia trolig vil veie tyngre, mener han.

Les også: Amnesty hevder USA lyver om sivile tap i krigen mot IS

Kurderne i Syria:

  • Syria har om lag to millioner kurdere, de fleste i nordøst mot grensen til Tyrkia.
  • Kurderne i Syria sluttet seg tidlig til opprøret mot president Bashar al-Assad.
  • I 2012 trakk regjeringsstyrker seg ut av de kurdiske områdene og ga kurderne utvidet selvstyre og ansvar for å bekjempe andre opprørsgrupper.
  • Partiet for en demokratisk, kurdisk union (PYD) og deres YPG-milits kontrollerer nå flere områder nord i Syria, som de har døpt Rojava eller Vest-Kurdistan – bestående av distriktene Jazira, Kobani og Afrin.
  • YPG har fått amerikansk støtte i kampen mot IS.
  • YPG har tette bånd til PKK i Tyrkia, som står på terrorlisten til USA, EU og Tyrkia.
  • Et stort antall PKK-soldater kjemper i YPGs rekker.
  • Human Rights Watch og Amnesty International anklager i rapporter PYD og YPG for overgrep mot sivile, vilkårlig fengsling og bruk av barnesoldater.
  • I mars 2016 proklamerte kurderne Rojava som en autonom, føderal region, noe både myndighetene og opposisjonen i Syria protesterer mot. Det samme gjør USA og Tyrkia.
  • YPG-militsen har med vestlig luftstøtte og amerikanske militærhjelp hatt fremgang i kampen mot IS siste halvår og erobret tidligere i august Manbij fra islamistene.
  • Onsdag innledet Tyrkia en militæroffensiv mot IS og YPG og sendte stridsvogner, kampfly og spesialsoldater over grensa.