Krigsofre rammet av ekstrem hete i Midtøsten

Høye temperaturer om sommeren er normalt i Midtøsten. Men varmen de siste månedene har vært ekstrem, selv for dem som er vant med klimaet her.
Høye temperaturer om sommeren er normalt i Midtøsten. Men varmen de siste månedene har vært ekstrem, selv for dem som er vant med klimaet her. Foto: Stringer / Reuters

Krigsflyktninger i Syria og Irak har i sommer måttet holde ut temperaturer på rundt 50 grader i provisoriske teltleirer i ørkenen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Situasjonen er i utgangspunktet vanskelig for millioner av mennesker som har flyktet fra krigshandlingene i de to landene.

Noen av de verst stilte befinner seg i kummerlige teltleirer i ørkenen med begrenset tilgang til vann, mat og andre forsyninger. I sommer har de opplevd temperaturer som har ligget langt over det normale i ett av verdens varmeste områder.

– Om dagen er det nærmere 50 grader i skyggen. For dem som bor i leirene, er det svært vanskelig å takle varmen, sier Salah Noori i Flyktninghjelpen på telefon fra Irak.

Les også: Bildet av Omran (5) har blitt ansiktet på barns lidelser i Syria

– Kritisk situasjon

I teltleirene hvor Noori jobber, bor det irakere som har flyktet fra byen Falluja. Over 80.000 sivile flyktet da regjeringssoldater og allierte militsgrupper inntok byen og nedkjempet IS-krigerne der i juni.

Ekstrem hete, for lite vann, for få telt og elendige sanitære forhold gjør livet vanskelig i leirene midt ute i ørkenen.

– Situasjonen er svært kritisk og vanskelig, sier Noori til NTB.

I nabolandet Syria bor titusener av mennesker under lignende forhold langs grensa mot Jordan. Grensa ble stengt etter et selvmordsangrep ved en grenseovergang.

– Det finnes ikke mat, vann eller medisiner. Solen og sandstormene har gjort at det bare er filler igjen av teltene, sa en beboer i en av leirene til TV-stasjonen Al Jazeera i juli.

Han la til at temperaturen var 50 grader og at flere nyfødte og eldre mennesker var i ferd med å dø.

Les også: Frykter ny konflikt den dagen IS er kastet ut av Nord-Irak

Varmerekord

Høye temperaturer om sommeren er normalt i Midtøsten. Men varmen de siste månedene har vært ekstrem, selv for dem som er vant med klimaet her.

21. juli viste gradestokken 54 grader i Mitrabah i Kuwait. Blir målingen bekreftet, kan dette være den høyeste temperaturen som er målt på jorda noen gang.

I Irak har bøndene sett avlinger visne bort, og offentlig ansatte har møtt opp på jobb på fridager fordi kontorene har luftkjølingsanlegg.

– Å gå ut, er som å gå inn i en brann, sa studenten Zainab Guman i byen Basra til avisa Washington Post i begynnelsen av august.

Les også: Tyrkia trapper opp angrepene mot kurdisk milits

– Skyldes trolig klimaendringer

Situasjonen i år er i tråd med en langvarig utvikling i retning av kraftigere hetebølger i Midtøsten.

Antall dager med over 48 grader i Bagdad er blitt mer enn fordoblet, ifølge Iraks meteorologiske institutt. Menneskeskapt global oppvarming antas å være en viktig årsak til de økende temperaturene.

– Vi kan ikke utelukke at hetebølgen i Midtøsten i sommer hadde oppstått uansett. Men det er veldig stor sannsynlighet for at den skyldes global oppvarming, sier direktør Tore Furevik ved Bjerknessenteret for klimaforskning til NTB.

Les også: Amnesty hevder USA lyver om sivile tap i krigen mot IS

Flyktninger og migranter

I tiårene framover ventes det at temperaturene vil fortsette å øke. Forskere frykter også at det blir mindre nedbør i deler av Midtøsten.

Mot slutten av dette århundret kan ekstreme temperaturer og høy luftfuktighet rundt Persiabukta gjøre det livsfarlig å være utendørs, ifølge amerikanske forskere.

Kombinasjonen av økende temperaturer, minkende vannressurser, væpnede konflikter, fattigdom og høy befolkningsvekst skaper også bekymring for at utvandringen fra land i Midtøsten vil øke.

Krigen i Syria er den viktigste grunnen til at folk er på flukt i Midtøsten i dag. Men flere eksperter mener klimaendringene er en medvirkende årsak.

– Vi ser trolig allerede mer migrasjon på grunn av klimaendringer og knapphet på ressurser, sier Furevik.

Les også: To år med bombeoffensiv mot IS: – Vi må belage oss på flere tiårs innsats

Klimaet i Midtøsten:

* De fleste landene i Midtøsten og Nord-Afrika har et subtropisk klima preget av lite nedbør og høye sommertemperaturer.

* Områdene rundt Persiabukta er blant de varmeste i verden. I sommer ble det målt 54 grader i Kuwait, noe som kan være ny verdensrekord.

* I tiårene framover ventes det at sommertemperaturene i Midtøsten vil øke betydelig raskere enn den gjennomsnittlige globale oppvarmingen.

* Nedbøren vil sannsynligvis minke i flere av landene i regionen. I tillegg fordamper fuktigheten raskere fra bakken når det bli varmere.

* Tørke kan dermed bli et økende problem. Mange av landene i Midtøsten har allerede lenge slitt med knappe og minkende vannressurser.

(Kilder: NTB, IPCC, WMO)

Personvernpolicy