USA erkjenner få sivile tap i krigen mot IS

Borgerkrigen i Syria krever stadig flere ofre, men USA er i liten grad villig til å erkjenne at sivile blir drept i flyangrepene de gjennomfører mot antatte IS-mål, mener Amnesty International og eksperter.
Borgerkrigen i Syria krever stadig flere ofre, men USA er i liten grad villig til å erkjenne at sivile blir drept i flyangrepene de gjennomfører mot antatte IS-mål, mener Amnesty International og eksperter. Foto: Bassam Khabieh / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA hevder at bare 55 sivile er bekreftet drept i de over 11.000 flyangrepene som er gjennomført mot antatte IS-mål i Syria og Irak siden 2014. Lite troverdig, mener Amnesty International og eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det lave antallet sivile ofre står i sterk kontrast til USAs påstand om at hele 45.000 IS-krigere og andre militante islamister er drept i flyangrepene.

Dersom det lave antallet sivile ofre skulle stemme, tilsier det at kun én sivil blir drept for hvert 200. flyangrep i Irak og Syria.

– Det virker ikke særlig troverdig, sier Christopher Kolenda ved Kings College i London til Washington Post. Han har selv en fortid i Pentagon.

Langt flere

I Afghanistan erkjenner Pentagon at det var ett sivilt offer for hvert 15. flyangrep, mens det i en fersk rapport fra Det hvite hus medgis at det er sivile ofre for hver 4.-7. gang amerikanske fly og droner slår til mot antatte terrorister i land som Pakistan og Jemen.

Dersom disse tallene legges til grunn for Syria og Irak, skulle det tilsi at mellom 750 og 2.750 sivile hittil er drept under de USA-ledede flyangrepene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er mer i tråd med anslagene fra Airwars , et britisk nettsted som samler dokumentasjon om de USA-ledede angrepene mot IS.

Les også: Bildet av Omran (5) har blitt ansiktet på barns lidelser i Syria

Navnelister

Ifølge Airwars er det gjennomført drøyt 9.600 flyangrep i Irak og nærmere 5.000 i Syria de siste to årene. Minst 1.584 sivile er drept av de drøyt 52.000 bombene og rakettene som er brukt, ifølge nettstedet.

Selv når den amerikanske forsvarsledelsen blir forelagt navnelister og bilder av sivile ofre i Syria og Irak, nekter de imidlertid å erkjenne sivile tap.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi gir dem navn og bilder, men ikke engang dette blir ansett for å være troverdige beviser, konstaterer Neil Simmond i Amnesty International.

Les også: To år med bombeoffensiv mot IS: – Vi må belage oss på flere tiårs innsats

Massakre i landsby

Ett av eksemplene på USAs motvilje mot å erkjenne sivile tap i krigen mot IS, fant ifølge Amnesty og syriske menneskerettsaktivister sted natt til 19. juli i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske B-52-fly slapp da en rekke 250 kilo tunge laserstyrte bomber over landsbyen Tokhar i Aleppo-provinsen. Mellom 70 og 80 sivile ble ifølge Amnesty drept, ifølge enkelte rapporter så mange som 200.

– Ofrene for massakren var alle sivile, ikke en eneste av dem var IS-kriger, sier Abu Abdullah, en tidligere innbygger i landsbyen som nå lever i eksil, til Washington Post.

En talsmann for U.S. Central Command (CENTCOM), det operative hovedkvarter for de amerikanske styrkene i Midtøsten, avviste helt at det var sivile ofre etter bombingen.

– Det foreligger ikke troverdig informasjon om dette, sa oberst Chris Garver en drøy uke etter angrepet.

Les også: Amerikanske muslimer til IS: «Dere suger!»

Halvhjertet gransking

Etter påtrykk fra Amnesty og andre er det likevel innledet formell gransking av angrepet mot Tokhar, men slike granskinger pågår i månedsvis og konkluderer som oftest med at bevisene enten mangler troverdighet eller er for tynne til at det kan trekkes konklusjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pentagons gransker intervjuer ikke øyenvitner og fester i liten grad tillit til bilder og andre opplysninger fra kilder på bakken i områdene som ble angrepet.

– Vi ser altfor ofte at koalisjonen ikke fester lit til troverdige rapporter, sier Chris Wood i Airwars.

– I en konflikt som dette, der vi er i nærkamp med IS som med overlegg bruker sivile som menneskelige skjold, vil nødvendigvis sivile dø, sier Woods til Washington Post.

Les også: Amnesty: Syriske opprørere ansvarlige for drap og tortur